Kína negyedik legnagyobb légitársasági csoportja, a Hainan Airlinest üzemeltető HNA Group nagy eséllyel részesedést vásárol a Malévban – jelentették pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva hongkongi lapok, amelyek szerint a Hainan újabb tőkeemelésre készül – jelent meg a HVG.hu cikkében. A Figyelő azt írta, hogy a Malév márkanév használatával új társaság indulhat el, ebbe szállhatnának be a kínaiak Demján Sándor cégével együtt.

Már a kínai lapokban is egyre többet olvasni arról, hogy a Hainan Airlines légitársaságot tulajdonló HNA Group vásárolhat be a Malévbe, pénteken erről több híroldalon – például a Business China oldalán – is beszámoltak, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A beszámolók felidézték azt a stratégiai megállapodást, amelyet a HNA Group kötött a kínai kormányfő magyarországi látogatása alatt a Demján Sándor által vezetett Magyar Tőketársasággal.

Ez lenne az első alkalom, hogy kínai légitársaság felvásárlással terjeszkedik Európában – emelték ki a kínai beszámolók, amelyek szerint sem a HNA Group, sem pedig a Malév nem erőítette még meg a részesedés-vásárlást. A Hainan papírjait egyébként hétfőn felfüggesztették a sanghaji tőzsdén, a cég pedig bejelentette, hogy újabb tőkeemeléssel friss forrásokat vonna be. A bejelentés szerint több mint 1,24 milliárd részvényt akarnak eladni, amelyből hozzávetőleg nyolcmilliárd jüanos bevételre számítanak. A pénzből összesen hatmilliárd jüan értékű bankhitelt fizetnének vissza. Ez már a Hainan második kibocsátása lesz év eleje óta, az elsőn ötmilliárd jüan bevételre tett szert – teszi hozzá a Business China cikke.

Zajlik az adok-kapok az Európai Bizottság és a kormány között a Malévnak kreatív technikákkal juttatott állami pénzek kapcsán. Az ügy még az idén eldőlhet, ám a lehetséges végkifejlet egyáltalán nem rózsás. Brüsszelben várhatóan jogellenesnek minősítik majd az elmúlt évek állami praktikáit, így a Malév 70–100 milliárd forint visszafizetésére kényszerülhet. Mivel erre aligha lesz képes, a cég a jelenlegi formában aligha működhet tovább. A patinás márkanév használatával új társaság indulhat el, várhatóan kínai háttérrel, a Demján-csoport közreműködésével.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő Malév részben a kínaiaknak köszönhetően főnixként éledhet újra – írja a Figyelő, amely szerint zajlik az adok-kapok az Európai Bizottság és a kormány között a Malévnak kreatív technikákkal juttatott állami pénzek kapcsán. Az ügy a lap szerint még az idén eldőlhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: HVG.hu, Figyelő.hu, AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!