A csodával határos módon túlélte egy potyautas egy 2 órás utat az Air France A320-asának futóműházában.

Az Airlive információi szerint az eset még április 14-én történt, a körülmények egyelőre nem tisztázottak, annyit tudni, hogy a potyautas Pointe à Pitre Nemzetközi Repülőtéren mászott be a gépbe, amely a Cayenne-i Félix Eboué repülőtérre tartott.

A francia légitársaságnak a járatkeresők szerint nincs közvetlen járata a két város között, az Airbus A320-as közbenső, Fort-de-France-i megállóval közlekedik az útvonalon, azt pedig nem tudni, hogy mikor és hol fedezték fel a férfit a futóműházban.

Hogy a jegy nélküli utas hogyan élhette túl utazó magasságon a repülést a gép olyan részében, amely nincs nyomás alatt, rejtély. Ahogy az is, hogyan juthatott fel a gépre észrevétlenül. Utóbbit a francia csendőrség is vizsgálja.

Fotó: AIRportal.hu

A futóműházban tartózkodás három szempontból sem életbiztosítás. Egyrészt kialakításából adódóan nincs benne túl sok hely, jól kell helyezkedni ahhoz, hogy a futómű a behúzáskor ne nyomja agyon a potyautast. A másik, hogy 8 ezer láb magasság fölött kihűléssel kell számolni, a járat viszont az Airlive szerint 30 ezer láb magasságban repült, ebben a környezetben már akár -50 fok alá is süllyedhet a levegő hőmérséklete.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A harmadik, hogy ezen a magasságon a levegő rendkívül ritka, a futóműházban sincsenek olyan körülmények, amelyek kedveznének az emberi szervezet, első sorban az agy működésének. Az itt tartózkodó ember pár perc alatt hypoxiás, azaz oxigénhiányos állapotba kerülhet és elveszítheti az eszméletét, valamint bele is halhat az oxigénhiányba.

A futóműaknában tartózkodó, a repülés közben öntudatlan állapotba kerülő potyautasok sok esetben a leszállást megelőző, pár ezer lábon végrehajtott futóműnyitáskor, vagy a földetéréskor nagy sebességnél kizuhannak a repülőgépből és ez végez velük, amennyiben nem haltak meg a kihűlés, vagy az oxigénhiány következtében.