Manapság megesik, hogy egy retúr repülőjegy egy külföldi városba olcsóbb, mint egy vonatjegy az ország valamelyik pontjára. Ha olyan úti célt keresünk, ahova egy napra is érdemes elmenni, akkor Milánó nekünk való.

Ha összesen egy napunk van egy kis kirándulásra, és nem szeretnénk a határokon belül maradni, olyan célt érdemes választani, ami könnyen, olcsón és rövid idő alatt elérhető. Milánó Észak-Olaszország egyik legnagyobb városa, ezért túlzás lenne azt mondani, hogy egy nap alatt be lehet járni. Viszont az út mindössze másfél óra Budapestről, és majdnem minden nap indul hajlani, valamint vissza késő esti járat, így szinte egy egész napot eltölthetünk barangolással a városban.

Milánóba Budapestről a Wizzair és a Ryanair indít járatokat, két különböző repülőtérre.

A Wizzair a Malpensa repülőtérre jár, ami Milánótól észak-nyugatra található. Innen legolcsóbban busszal vagy vonattal juthatunk a városba, de természetesen beülhetünk egy taxiba is, ha nem sajnáljuk az eurókat. A busz reggel 5-től éjfélig jár, visszafelé, a centerből pedig hajnal 3:55-től este 9:55-ig, nagyjából félóránként. Egy útra 8 euró, az oda-vissza jegy 14. A vonat kicsit drágább, ez 13 euró egy útra. Minden óra 25. és 55. percében indul a centrumba, reggel 2:25-től, éjjel 11.25-ig. Visszafelé minden 27. és 57. percben jár, reggel 4:27-től éjjel 11:27-ig.

A Ryanair gépei a bergamoi reptérre érkeznek. Innen a legegyszerűbb bejutni Milánóba, ha a reptéri busszal bemegyünk Bergamoba, majd a végállomáson, ami egyben a vasútállomás is, felszállunk a milánói vonatra. A busz reggel 6-tól jár félóránként éjfélig, és a két jegy együtt nagyjából 6 euróba kerül. A közvetlen busz a repülőtérről a belvárosba néhány euróval drágább.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Milánó jelképe, a dóm és a dómtér (Forrás: Pixabay.com)

Ha már egyszer beértünk a centerbe, nem is igazán kell azt elhagynunk, hiszen Milánó leghíresebb turisztikai attrakciói itt találhatóak – ezért is ideális egy napos kiránduláshoz. A fontosabb látnivalók közé tartozik a dóm, a város jelképe, amely a dómtéren található. Itt van a Vittorio Emanuelle Galéria, ami egy gyönyörű passzázs alatt található, és a legismertebb világmárkák üzleteit is tartalmazza. Emellett megnézhetjük még a híres Scalát, és a Sforzesco kastélyt, amelynek gyönyörű parkjában órákat lehet sétálni.

A Vittorio Emanuelle Galéria passzázsa (Forrás: Pixabay.com)

De ha nem csak a turista attrakciókra kíváncsi az ember, akkor elég, ha beveti magát a romantikus olasz kis utcákba, ahol biztosan nem fog csalódni a helyi vendégszeretetben, a finomabbnál  finomabb olasz ételekben, és a mediterrán életérzésben.

Tipp: Ha már Bergamoban járunk, érdemes az Alpok lábánál fekvő festői kisvárost is bejárni.