Az online híradásokban és a médiában többször feltűnt egy fekete színű Mi-2-es helikopter, amely Győrújfalu melletti gát megerősítésében szerzett elévülhetetlen érdemeket – bevetésen HeliForce.hu csapata.

Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy ez a helikopter egy magánvállalkozás tulajdonában és üzemeltetésében áll, s a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött együttműködési szerződés alapján végez katasztrófa elhárítási, megelőzési feladatokat.

A HeliForce.hu csapatát speciálisan képzett szakemberek alkotják, akik felkészültek olyan különféle helyzetek kezelésére, mint például a vízből történő légi mentés vagy katasztrófahelyzetben történő légi teheremelés.

Szerda délután óta álltak készenlétben Győr-Pér repülőterén a bevetési parancsra várva. A csapat csütörtök délután kapott riasztást, amely alapján Győrújfalu határában megkezdte a gát megerősítéséhez szükséges homokzsákok szállítását, fordulónként megközelítőleg 1 tonna terhet.

A feladat komolyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy időközben a honvédség helikoptereit is riasztották, de azok megérkezéséig a HeliForce helikoptere jelentette az egyetlen légi támogatást a védekezésben résztvevő önkéntesek, katasztrófavédők, katonák, vízügyi alkalmazottak számára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A HeliForce pilótájának egyedülálló repülési tapasztalata tette lehetővé, hogy munkát nem kellett leállítani a sötétedés beállta után. Péntek hajnalig megközelítőleg 70 fordulót végeztek, leszállás csak üzemanyaggal való feltöltés idejére történt. Péntek reggel érkeztek meg a honvédségi helikopterek, és folytatták a munkát.

Péntek este – a szürkület beálltakor – a Mi2-es már ismét levegőben volt, mert biztosítani kellett a nagyfokú terhelés miatt pihenőre kényszerülő honvédségi helikopterek pótlását. A település kitelepítése befejeződött, a gát megerősítésén dolgozó gépek zajából kiemelkedett a helikopter rotorjának egyenletes zümmögése.

A korlátozott látási viszonyok ellenére Imreh Lajos egyedülálló szakértelmével irányította a Mi-2-est. Szerencsére a rövid ideig szemerkélő eső sem okozott gondot, s mire reggel megérkeztek a HM gépei, addigra már megközelítőleg 120 fordulót teljesített. Ebből mindössze 20 esett a nappali órákra.

A HeliForce feladata a Győrújfalu melletti gáton ezt követően befejeződött, a csapat visszatért a bázisra, ahol feladatra készen várja, hogy az ország mely területén lesz szükség legközelebb segítő beavatkozásra. Nem ez az első eset, amikor HeliForce segítséget nyújt természeti katasztrófák elhárításában, hiszen 2007-ben Kunfehértó, 2012-ben pedig Bugac melletti erdőtűz oltásában játszott döntő szerepet a cég, egyedi vízdobó-oltó technológiájának alkalmazásával.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!