Ausztriában bemutatták a 2014-es Red Bull Air Race világbajnoki sorozat versenyein használható Lycoming Thunderbolt típusú boxermotort.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2014-ben három év kihagyást követően újraindul a Red Bull Air Race. A versenysorozat szervezői több módosítást is eszközöltek, változnak a technikai szabályok és a felfújható bóják kialakítása is. Minden versenyző egységes légcsavarral és erőforrással áll rajthoz, ez kiegyenlítheti az erőviszonyokat (korábban különböző szakműhelyek által tuningolt erőforrásokat használtak, melyek között jelentős teljesítménykülönbségek voltak) és inkább a pilóták képességei, valamint a repülőgépek aerodinamikai fejlettsége kerül előnybe.


A 300 lóerős Lycoming Thunderbolt AEIO-540-EXP típusú boxermotor kifejezetten a Red Bull Air Race sorozat számára készült, és úgy tervezték, hogy tartósan képes legyen maximális teljesítményen üzemelni (a repülőgépmotorok normál üzemben csak felszálláskor pörögnek 100% közelében, a repült idő nagy részében 60-80 százalékon járnak).

A “The Claw” típusú, háromtollú légcsavarokat a Hartzell szállítja. Az állítható srófok szénszál-erősítésű kompozitból készülnek, fejlesztésüknél alapvető szempont volt a kis tehetetlenség és giroszkópikus erő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: Red Bull Air Race


Az “égi F-orma-1”-nek is nevezett sorozat első futamát február 28-án Abu-Dzabi-ban rendezik, a mezőny három kontinens 6 országába látogat majd el. Az uralkodó (2010-es) világbajnok, Paul Bonhomme (GBR) mellett a mezőny tagja lesz Mike Mangold (USA), Kirby Chambliss (USA), Hannes Arch (AUT), Nigel Lamb (GBR), Matt Hall (AUS), Nicolas Ivanoff (FRA), Michael Goulian (USA), Matthias Dolderer (GER), Yoshi Muroya (JPN), Pete McLeod (CAN), Martin Sonka (CZE) és nem utolsó sorban Besenyei Péter, aki a számára Magyarországon kifejlesztett Corvus Racer 540-essel áll majd rajthoz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!