Az American Airlines elnök-vezérigazgatója Tom Horton nyilatkozata szerint a légitársaság anyacége, az AMR Corp. hamarosan meghozza döntését a csődvédelem alól történő kikerüléséről. A légitársaság előtt két út van, vagy egy független cégként működik tovább a csődvédelem felfüggesztését követően, vagy a US Airways-szel egyesülve, egy új vállalat részeként – adta hírül az ATW Online szaklap.

A munkavállalók szakszervezeti képviseleteivel is jól haladnak a tárgyalások, amely lehetővé teszi, hogy a Chapter 11 csődvédelmi eljárás alól hamarosan ki tudjon kerülni a légitársaság. Az átszervezési folyamat végének közeledtével, a cég a közel jövőben várhatóan döntést hoz a stratégiai irányvonalakról is.

A vállalat vezetése biztos abban, hogy az új American önmagában is nagyon erős cég lesz, de értékelniük kell, hogy egy esetleges US Airways-szel történő fúzió milyen új értékeket teremthet a tulajdonosok, az ügyfelek és a munkavállalók számára.

A csődvédelem alatt is új típussal erősít az AA

A Boeing és az American Airlines a mai napon bejelentette, hogy átadásra került a légitársaság részére az első Boeing 777-300ER repülőgép, a cég flottamodernizációs programjának és hálózatfejlesztési stratégiájának keretében.

Ezzel az American Airlines lesz az első USA-beli légitársaság, amely üzemelteti a 777-300ER típust. A repülőgépet 2013. elején tervezik forgalomba állítani a Dallas/Fort Worth-Sao Paulo útvonalon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az American Airlines és a US Airways összeolvadását támogatja a pilóták érdekvédelmi szervezete, az Allied Pilots Association is, a két cég fúziója egy erősebb és versenyképesebb légitársaságot eredményezne, amely a pilóták hosszabb távú karrier-céljait is szolgálhatja álláspontjuk szerint.

A US Airways által kidolgozott javaslat alapján az egyesült cég 70%-át az American Airlines tulajdonosai és hitelezői, 30%-át pedig a US Airways részvényesei birtokolnák. Az új cég élére a US Airways elnök-vezérigazgatóját Doug Parkert javasolják.

A US Airways Airbus A330-as repülőgépe. Fotó: Bodorics Tamás / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!