Egymilliárd eurót biztosít a Lufthansa diszkont leányvállalatának, az Eurowingsnek, hogy azokból repülőgépeket vásároljon – közölte a Lufthansa a honlapján. Az Eurowings ebből a pénzből az airberlin gépeit vásárolhatja meg, amelyek egy része már most is náluk szolgál.

A közlemény szerint a Lufthansa-csoport igazgatósága is jóváhagyta az egymilliárd eurós keret biztosítását, amelyből 61 repülőgépet vehetnek, köztük 41 Airbus A320-as családba tartozó típust, valamint 20 Bombardier Dash 8 Q400-ast. Ezek a gépek ma még az airberlin tulajdonában vannak, úgy tűnik, a Lufthansa már biztos abban, hogy ezek hozzájuk fognak kerülni az airberlin feldarabolásának folyamatában.

Azt a közlemény is megjegyzi, hogy az akvizíció sikeressége egyelőre nem biztos, sok múlik azon, hogy hogyan tudnak az airberlinnel megállapodni. A készpénzt a Lufthansa a likvid befektetési alapjaiból biztosítja, amennyiben sikerrel zárulnak a tárgyalások, úgy a vételt a versenyjogi hatóságoknak is el kell bírálnia. Amennyiben ez megtörténik, az Eurowings flottája összesen 81 géppel nőhet.

Ezekhez a légitársaságnak háromezer új munkavállalóra van szüksége, a toborzást már megkezdték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa az airberlin vergődésének végső szakaszában átvett 20 Airbust, amelyek az Eurowingshez kerültek. A gépeket akvizícióval, illetve néhányat vételi joggal vettek át.

Az airberlin feldarabolásáról a napokban született döntés, a tárgyalók a Lufthansával és az easyJettel folytatják a megbeszéléseket október 12-ig. Az Easyjet pedig a flottából 27-30 darab A320-as megszerzése iránt érdeklődik a nyilatkozatok alapján, és főként berlini bázissal működtetné ezeket.

A napokban több Air Berlin-járat megszűnik, így a Hamburg-München és a Köln/Bonn-München között közlekedők is. Október 15-től pedig leállítják az Air Berlin összes hosszú távú járatát, mivel a légitársaság közlése szerint a lízingcégek visszakérik az A330-asokat.