Az Egyesült Államok, Írország és az Egyesült Királyság is szigorítja a beutazási szabályait, az utasoktól indulás előtt elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet kérnek, Németország pedig hasonló intézkedést tervez.

A Reuters jelentése szerint az USA január 26-tól követeli meg az indulás előtt legfeljebb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét, ennek hiányában a légitársaságok fel sem engedhetik az utast az induló járat fedélzetére. Kivételt az Egyesült Államok valamelyik repülőterén átszálló utasok jelentik.

Emellett továbbra is érvényben van az a beutazási szabály, amelynek értelmében a schengeni övezetből nem amerikai állampolgár nem léphet az országba, de a tilalom az állandó letelepedési engedéllyel rendelkezőkre és az amerikai állampolgárok közvetlen hozzátartozóira nem vonatkozik.

Bár a légitársaságok és egyes képviselők szerették volna, ha ezt a szabályt felfüggesztik, a törvényhozás végül hatályban hagyta az intézkedést.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az Egyesült Királyság péntektől teszi kötelezővé az országba belépők számára a negatív eredményű koronavírus-teszt meglétét, amelyet – az amerikai példához hasonlóan – legfeljebb 3 nappal indulás előtt lehet elvégeztetni, és a beszállás előtt ellenőrizni kell.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elektronikus formában elküldött igazolást is elfogadnak, de az érkezéskor is szűrésen kell részt venni. Ezután tíz napra karanténba kell vonulni, amely egy második negatív PCR-teszttel 5 napra csökkenthető.

A szabályt megszegőkre (legyen szó akár utasról, akár utazási cégről) 500 fonttól, nagyjából 200 ezer forinttól kezdődő bírságot szabhatnak ki. A szabályok alól az árufuvarozók jelentenek kivételt.

Az Írországba utazókra egy nappal később, január 16-tól vonatkoznak ugyanilyen szabályok. Eddig csak a Dél-Afrikából és az Egyesült Királyságból érkezőktől kértek indulás előtti negatív tesztet, de most már az összes beutazótól megkövetelik.

A DPA hírügynökség alapján az Aero.de azt írta: a német szövetségi kormány is fontolóra vette, hogy a nagy kockázatú, illetve a fertőzőbb vírusmutációval fertőzött országokból érkezőknek is előírja a kötelező, indulás előtti tesztelést. Végleges döntés még a héten várható.

Ausztriába az osztrák kormány döntése értelmében január 15-én péntektől csak előzetes elektronikus regisztrációval lehet belépni. A regisztrációs kötelezettség az MTI híre szerint minden beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is. A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, ez alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény esetén. Kivételt az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból – például temetés – beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.