A forgalomból kivont repülőgépek néhány esetben nem a bontóban végzik, hanem egy-egy leleményes cég ötlete nyomán étteremként, vagy szállodaként kelnek új életre. A stockholmi Boeing 747-es Jumbo Stay mellett Hollandiában már egy Iljusin Il-18-asaban kialakított luxuslakosztályt is megszállhatnak a repülőgépek és a különleges élmények iránt érdeklődők.

Az utóbbi idők leghíresebb repülőgéphotele, a Stockholm Arlanda Nemzetközi Repülőtér mellett található Jumbo Stay 2009-ben nyílt meg a látogatók előtt, és máig különlegességnek számít a légiközlekedés legendás típusát, a Boeing 747 Jumbojetet kedvelők körében.

Forrás: Wikimedia Commons

A gép amelyből kialakították 1976-ban gördült le a gyártósorról, 2002-ig szolgált utasszállítóként, ebben az évben azonban az üzemeltető Transjet csődbe ment, a magas fogyasztású gépéért pedig senki sem jelentkezett, hogy tovább üzemeltesse.

A hostel létrehozásának a hatósági engedélyeztetés után 2008-ban látott neki Oscar Diös vállalkozó, aki a repülőgép minden zugát kihasználta.

A legkülönlegesebb szobák kétségkívül a hajtóműgondolákban valamint az egykori pilótafülkében kerültek kialakításra, utóbbiban átszámítva 58 ezer forintért lehet eltölteni egy éjszakát, a többi szoba ennél jóval kevesebbe kerül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ötcsillagos lakosztály szovjet utasszállítóból

Egy másik repülőgépet a hollandiai Teuge városában alakították át hotellé, némileg más koncepció szerint, ennek eredményeképp az árak is jóval magasabbak mint a Jumbo Stay-ben.

Luxuslakosztály egy Il-18-asban.

A Vliegtuigsuite egy Iljushin Il-18-asban berendezett lakosztály, a város központjától kevesebb mint egy kilométerre.

Az ötcsillagos szállást egy 1960-ban, eredetileg keletnémet kormánygépnek gyártott, később az Interflugnál szolgáló gépben alakították ki, és két személy befogadására alkalmas.

A közel negyven méter hosszú géptörzsben jakuzzi, nappali, étkező, fürdőszoba és infraszauna is helyet kapott, természetesen minden ötcsillagos kivitelben.

Egy éjszaka reggelivel az árban átszámítva nagyjából 240 ezer forintba kerül, hasonló áron egy budapesti, szintén ötcsillags luxushotelben egy kisebb lakosztály vehető ki.

Az Il-18-as luxust kedvelő vendégei számára a közelben van minden, ami a pihentető nyaraláshoz kellhet, uszoda és szaunaközpont, az aktív pihenésre vágyók pedig a golfpályán kapcsolódhatnak ki.

Bejárat a különleges lakosztályba, a gép eredeti ajtaján keresztül.