Bár még vizsgálják az esetet, és további következmények is lehetnek, máris felmentettek állásából három biztonsági alkalmazottat a müncheni reptéren. A múlt hétvégén ugyanis egy utas ellenőrzés nélkül sétált be a tranzitterületre, és mivel később nem találták meg, ki kellett üríteni a teljes 2-es terminált, több mint háromszáz járatot töröltek is.

A müncheni légikikötőben a biztontonsági ellenőrzésért felelős bajor tartományi kormányzat közölte, hogy három reptéri alkalmazottat felmentettek a múlt hétvégén történt eset miatt – írja az aero.de portál.

Az eset vizsgálata még folyamatban van, így elképzelhetők további következmények is.

Szombat kora reggel egy utas ellenőrzés nélkül haladt át a biztonsági kapukon, és el is tűnt az emberek között, emiatt végül ki kellett üríteni a teljes 2-es terminál tranzitterületeit, a szatelittel együtt.

A forgalom összeomlott, összesen mintegy 330 járatot kellett törölni vasárnap délutánig, mintegy 32 ezer embert érintett a tartományban épp megkezdődött nyári iskolai szünet miatt az eset.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Leginkább a Lufthansát és partnereit érintette a járattörlési hullám (Fotó: Munich Airport)

A híradások szerint két napon át tumultus volt a terminál előcsarnokában, az átfoglalások, információkérés miatt ott tartózkodó emberek miatt.

Mivel épp hőség van arrafelé is, a tűzoltóság nagy teljesítményű légbefúvókkal igyekezett enyhíteni a tömeg szenvedésén, mert a klimatizálás nem volt képes a levegőt kezelni, a tervezettnél jóval több ember miatt. A kialakult káosz és tumultus következtében többen lettek rosszul, akiket a mentőknek kellett ellátni.

Az előzetes vizsgálatok szerint az adott ellenőrzőpontnál szolgálatban lévő dolgozók az utas megjelenésekor épp beszélgettek, ezért nem vették észre, hogy csak úgy átsétált a kapun, ám egy kolléga észlelte ezt, és szólt nekik, hogy menjenek utána.

Mivel azonban nem találták meg, egy idő után életbe léptették a riadótervet, és a tartományi rendőrség megkezdte a tranzitterületek kiürítését. Arról nem tudni, hogy hová lett az illető utas, egyes hírek szerint nem találták meg, tehát vélhetően repülőgépre ült és elutazott még a kiürítés előtt.

Az utast később sikerült azonosítani, de nem indítottak eljárást ellene. A 40 év körüli nő a reggeli órákban a biztonsági ellenőrzésnél először rendben átesett a testszkenneres vizsgálaton, de kifogás merült fel kézi csomagjával kapcsolatban. Később a nő – még tisztázatlan körülmények között – újra megjelent, és a kézicsomagja nélkül, de ellenőrzés nélkül bejutott a tranzitzónába.

A becslések szerint a járattörlések miatti átfoglalások, a szállodáztatás és az érintett utasoknak nyújtott egyéb segítség miatt euromilliókban mérhető kár keletkezett az aero.de másik cikke szerint. De az még nyitott kérdés, hogy pontosan ki a felelős a történtekért, és hogy az EU-rendelet alapján az érintett utasok kihez fordulhatnak kártérítésért.