Nem fog újabb repülőgépeket rendelni az idei Farnborough Air Show-n a Qatar Airways – nyilatkozta a légitársaság vezérigazgatója. A Dohában tett bejelentésről a Reuters hírügynökség számolt be.

Július 9-én kezdődik a neves Farnborough légi szalon, amelyen nagy premierrel jelentkezik a Qatar Airways: bemutatja első Boeing 787-8 Dreamliner típusú utasszállító repülőgépét. A vadonatúj típuson debütálnak a légitársaság új business és turista osztályú ülései is. A légi szalonok azonban nemcsak az új gépek, típusok bemutatójáról szoktak szólni, hanem a légitársaságok gyakorta ezen rendezvényekre időzítik és jelentik be legújabb rendeléseiket is.

Nos, nem lesz ez így a világ ötcsillagos légitársaságával, amelynek vezérigazgatója, Akbar Al Baker már előre bejelentette, hogy elég repülőgépük van és egyelőre nem szándékoznak további rendeléseket tenni. A Dohában tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató azt sem árulta el, hogy mennyi időn belül várható újabb rendelés.

A Budapestre is rendszeresen közlekedő Qatar Airwaysnek komoly, a honlapjukon közöltek szerint mintegy 50 milliárd dollár értékű megrendeléseik vannak érvényben, így korántsem meglepő, hogy egyelőre nem kívánnak további repülőgépeket rendelni.

A vállalat tavaly év végén 50 darabot rendelt az Airbus legújabb generációs keskenytörzsű típusából, az A320neo-ból. A szélestörzsű repülőgépek terén is bőven van megrendelés: a Qatar Airways az Airbus kompozit anyagokból készülő, nagy hatótávú A350 eXtra-Wide-Body mindhárom típusváltozatának első megrendelője. A vállalat összesen 80 darabot rendelt a Dreamliner piaci ellenfelének szánt európai típusból, továbbá 10 darab A380-800-as óriásgép is rövidesen a flotta a része lesz. Az egyre duzzadó gépparkhoz pedig folyamatosan csatlakoznak a megrendelt Boeing 777-es utas-, valamint teherszállító változatai.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Várható azért némi bejelentés is a szalonra: a légitársaság feltételezhetően a Farnborough-n fogja véglegesíteni 20 Airbus A330-asának teherszállító változattá való átalakíttatásának szándékát. Akbar Al Baker még márciusban, a berlini ITB kiállításon jelezte, hogy vállalata komolyan érdeklődik az Airbus A330-as P2F (Passanger-to-Freighter) programja iránt. A Qatar flottájában összesen 29 darab A330-as típuscsaládba tartozó szélestörzsű utasszállító repülőgép található, ebből 16 darab a rövidebb törzsű A330-200 és 13 darab a nagyobb A330-300-as.

A szigorúságáról híres Baker azonban nem teljesen elégedett az Airbus átalakítási programjának ütemével, olyannyira nem, hogy korábban már azt is felvetette – nyilván sürgető hatást gyakorolva az Airbusra -, hogy Boeing 767-esek beszerzésével oldja meg vállalata cargo-kapacitás szükségletét.
Hogy mi lesz a végső döntés az rövidesen kiderül!

A Dreamlinerből is szép számmal rendeltek: 30 darabos 787-es flottája lesz a Qatar Airways-nek

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!