Két-három hónappal elhalasztja kereskedelmi üzemelésének megkezdését Szenegál új nemzeti légitársasága, amely hiába nem szállított még egyetlen utast sem, már Airbus A330neo megrendelő.

Idén április helyett csak júniusban vagy júliusban kezdi meg kereskedelmi üzemelését az Air Senegal, jelentette be a cég vezérigazgatója.

Az állami tulajdonú startup-légitársaság indulását azért halasztották el, mert nincs meg az egyik legfontosabb, légitársasági üzemeléshez szükséges engedély, az ún. Air Operator Certificate (AOC).

A légitársaság jelenleg teljes egészében szenegáli kormány tulajdonában van, tőkéje 172 millió amerikai dollár. A későbbiekben a cég 51%-át magánbefektetők számára tervezik értékesíteni.

Látványterv az Air Senegal Airbus A330neo-járól (Forrás: Airbus)

A légitársaságot a nyugat-afrikai ország kormánya azért alapította, hogy helyébe lépjen a tavaly csődbe ment, Senegal Airlines néven üzemelő, szintén állami fuvarozónak. Szenegálnak ez immáron a harmadik próbálkozása saját légitársaság fenntartására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cégnek jelenleg két ATR 72-600-as típusú repülőgép alkotja a flottáját, ezek közül egy darabot vettek szenegáli lajstromba idén januárban, a másik gép még Toulouse-ban, az ATR-Airbus gyár telepén várakozik várakozik, ideiglenes francia regisztrációval.

Szélestörzsű gépeket is rendeltek már

A szenegáliak 2017-ben jelentették be szándékukat két darab, új generációs hajtóművekkel felszerelt Airbus A330neo repülőgépre.

Mint arról portálunk is beszámolt, a cég végül február elején írta alá a kötelező érvényű szerződést az európai gyártóval két A330-900neo repülőgép vásárlásáról.

Az Air Senegal jelenleg az A330neo család egyetlen afrikai megrendelője, a gépekkel hosszútávú járatokat szeretnének üzemeltetni, főképp a kontinensen belül. A cég emellett Nyugat-Afrika leggyorsabban fejlődő légitársasága akar lenni az elkövetkező időszakban.