Kedden, 2012 augusztus 14-én, 60 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Petőfalvi Béla. Ferihegy egyik legszínesebb, legnépszerűbb személyiségéről nehéz pár szóban elbúcsúzni.

Közvetlenül érettségi után, 1970-ben lépett be a Malév-hez lokátortechnikusként. Sok fékernyőt összeszedett és sok gyáli adóházi antennafestésben vett részt, mielőtt az első magyarországi radar, az angol Plessey AR1 karbantartóinak egyike lett. Villamosmérnöki tanulmányait munka mellett végezte, és nem véletlenül – 36 éve – feleséget is a reptérről választott. Lányuk immár 10 éve dolgozik Ferihegyen.

Az LRI 1973-as megalakulásával az LRI Irányítástechnikai osztályán találta magát, majd a Ferihegyi repülőtér fejlesztése nevű kiemelt állami nagyberuházás megindulásától, 1978-tól a Fejlesztési és Beruházási Főosztály fejlesztő mérnökeként dolgozott tovább. Az akkor „Kettes”-nek nevezett új terminál (ma T2A) tervezésében és megvalósításában kiemelkedő szerepet kapott: ő volt a gyengeáramú (ma úgy mondanánk: infokommunikációs) rendszerek létesítményfelelőse.

A Kettes terminál elkészülte után ő lett a terminál vezetője, és ebben a funkcióban dolgozott egészen a tavalyi évig. Tevékenyen részt vett a T2B tervezésének és kivitelezésének irányításában és az ügyeletes terminálvezetői szervezet létrehozásában. 2009-ben megkapta a Magyar Polgári Repülésért érdemérmet. A közelmúltban egészsége megromlott, és ezért – sokak igaz sajnálatára – az elmúlt nyáron közös megegyezéssel távozott a Budapest Airporttól.

Nagyszerű szakember és kiváló kolléga volt, aki számára a az utazóközönség és a légiközlekedés minden résztvevőjének magas színvonalú kiszolgálása volt a legfontosabb. Mindent és mindenkit ismert a terminálokon, és kevés kolléga élvezett olyan általános tiszteletet és szeretet, mint ő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nyugodjék békében.

Írta: Somogyi-Tóth Gábor

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!