Ballószögi repülőgépgyártás, ég veled!
2011. december 06., 10:36
Gazdaság.hu

Felszámolási eljárás indult a ballószögi székhelyű repülőgépgyártással foglalkozó Corvus Aircraft ellen. A cég vezetőségét év elején vették őrizetbe adócsalás vádja miatt, az egykor szebb napokat is megélt vállalat támogatások egy részét fiktív számlával igazolta.
Hirdetés
Felszámolást indítottak a 2004-ben alapított Corvus Aircraft Kft. ellen. Hőskorában a társaság 4 gyártócsarnokban 3500 négyzetméteren végezte tevékenységét, 40 munkavállalót foglalkoztatott. A sportrepülőket gyártó társaság egyik gépe lezuhant 2007-ben, úgy tudjuk a hivatalos vizsgálati eredmények még nem születtek meg.

Az akkor sajtóhírekben nyilatkozó szakértők szerint a Corvus Corone MK II-es repülésre alkalmatlan volt, a zuhanást megelőzően a levegőben gyakorlatilag széthullott.
A Corvus Phantom is Ballószögön készült.

Idén áprilisban pedig őrizetbe vették a cég vezetőit, üzletszerűen elkövetett csalás miatt. A vád szerint a társaság fejlesztési pályázatokon indult, majd egymilliárd forintot meghaladó költségeit fiktív számlákkal igazolta, így az uniónak 132 millió forint, a magyar állami költségvetésnek pedig 38 millió forint kárt okozott. A fiktív számlák után 170 millió forint általános forgalmi adót igényeltek vissza jogosulatlanul az adóhatóságtól, és 20 millió forinttal csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

A vállalkozás az Opten cégnyilvántartó szerint tavaly nem adott le mérleget, 2009-ben 297 millió forint, 2008-ban 475 millió forint árbevételt ért el, mindkét évben néhány milliós nyereséggel. Befektetett eszközei két évben meghaladták az egymilliárd forintot. A kft. tulajdonosai magánszemélyek, korábban a cég tagja volt a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., de tavaly megszűnt a tulajdonviszonya.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

forrás: privatbankar.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!