Menetrend szerint, kedden 19 óra 20 perckor felszállt a Wizz Air első Budapest – Kutaiszi járata. A viszonylaton hetente kétszer, keddenként és szombatonként fognak majd repülni a légitársaság Airbusai.

Ünnepélyes sajtótájékoztató, valamint járatnyitó ceremóniával egybekötve üdvözölték a magyar low-cost légitársaság első közvetlen összeköttetését Magyarország és Grúzia között.

A viszonylatot 2014. márciusában jelentette be Váradi József vezérigazgató, és Szijjártó Péter államtitkár, mely a vállalat “Irány Kelet!” stratégiájának egyik legfontosabb célállomása lesz ezentúl, hiszen az egyik leggyorsabban fejlődő régió felé nyílt egy újabb kapu mind a magyar, mint pedig a grúz emberek számára.

A viszonylaton a vállalat előzetes tervei szerint nem csak a kikapcsolódni vágyó utasok fognak feltűnni, hanem a két ország között egyre inkább gyarapodó gazdasági együttműködések miatt sok tárgyalásokra igyekvő üzletember is használni fogja a legújabb légihidat.

Az első járatot a vállalat HA-LWR lajstromjelű Airbus A320-as repülőgépe teljesítette, melynek fedélzetén 118 utas repült Kutaiszibe, míg a budapesti járatra 148-an foglaltak jegyet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A viszonylaton a nagy távolság miatt a dubaji járathoz hasonlóan súlykorlátozást kellett bevezetni, így a légitársaság nem tudja a gépek maximális kapacitását, azaz a 180 ülést megtölteni.

Grúz és magyar zászlók is előkerültek a járat indulása előtt. A sötét és a fényvisszaverő mellények sajnos sok nehézséget okoztak a fotósoknak. (Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Grúz és magyar zászlók is előkerültek a járat indulása előtt. A sötét és a fényvisszaverő mellények sajnos sok nehézséget okoztak a fotósoknak. (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)


A súlykorlátozás azért is szükséges, mert bár a budapesti flotta nagy része már az Airbus új fogyasztást csökkentő szárnyvégeivel, azaz Sharkletekkel van felszerelve, azonban a célállomást egy hosszabb útvonalon kénytelen repülni a cég, annak érdekében, hogy a napjainkban nem biztonságos ukrajnai és közel-keleti térségek légterét elkerülje.

Grúzia második legnagyobb városa, Kutaiszi körülbelül 3 órányi autóútra terül el a fővárostól, Tbilisitől, míg a Fekete-tenger csodálatos partividékét alig két óra alatt el lehet érni.

Az ország híres rendkívül változatos konyhájáról, valamint Magyarországhoz hasonlóan rengeteg bortermő vidék található ott a kedvező éghajlati viszonyok miatt.

A város repülőtere 2013 szeptemberében nyitott meg hivatalosan a Wizz Air ukrán leányvállalata által üzemeltetett kijevi járattal, azóta pedig már összesen négy ország öt városából juthatunk el a nyugat-grúziai Imereti tartomány székhelyére a magyar vonatkozású low-cost társaság gépein.

A járatnyitó torta. (Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A járatnyitó torta. (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)
Grúz finomságok. (Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Grúz finomságok. (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!