Elindult az első kubai járat az Egyesült Államokból 1961-óta, a jetBlue légitársaság Airbus A320-asa lett az első amerikai légitársasági gép 55 óta, amely Kubába teljesített menetrend szerinti, kereskedelmi járatot.

Fotó: Airbus | © AIRportal.hu

Fotó: Airbus

A Jet Blue 387-es járata helyi idő szerint 9 óra 50 perckor szállt fel Fort Lauderdale-ből, és 11 óra után pár perccel landolt a Santa Clara-i Abel Santamaría Repülőtéren.

Az első járaton, amelyet az N834JB lajstromú, 3 éves Airbus A320-as teljesített, 150 ember utazott a kubai városba, többségük tisztségviselő és újságíró volt, de hatvanan fizető utas is a diszkont légitársaság gépének fedélzetén volt. Fort Lauderdale-ben vízsugaras köszöntéssel indították útjára a járatot.

A történelmi pillanatra azok után kerülhetett sor, hogy az Egyesült Államok és Kuba megállapodott az 1961-óta érvényben lévő korlátozás feloldásáról, és megnyitották a lehetőséget a két ország légitársaságai számára kereskedelmi járatok indítását. A megállapodás rögzíti, hogy napi 110 járat közlekedhet a szigetország és az államok között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nem sokkal később hírügynökségi jelentések szerint kilenc amerikai cég nyújtott be pályázatot, közülük június végéig hat kapott engedélyt arra, hogy járatot nyisson a két ország között. Közülük az egyik az American Airlines, akik már be is jelentették, hogy szeptembertől Miamiból naponta egy, illetve két járatot indítanak öt városba, amelyeket Boeing 737-800-asokkal és Airbus A319-esekkel teljesítenek.

Az ultra low-cost szegmensben szolgáltató Frontier Chicagoból és Philadelphiából repül majd, a Silver Airways kilenc repülőtérre kapott jogot, amelyeket szintén Fort Lauderdale-ből repül majd, míg a legnagyobb diszkont légitársaság, a Southwest két járatot üzemeltethet innen Matanzasba és Santa Clarába, és ugyanezekbe a városokba repül majd a Sun Country Airlines Minneapolisból.

Továbbra sem indíthat járatokat Kuba nemzeti légitársasága, a Cubana, mivel ehhez meg kellene szereznie a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyeit, de ez ma még nem lehetséges.

A CNN tudosítása

Forrás: CNN Youtube-csatorna

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!