Szeptember 24-én teljesítette első menetrendszerű hosszú távú járatát a British Airways Airbus A380-800 típusú óriásgépe. A G-XLEA lajstromú Superjumbo London – Heathrow és Los Angeles közötti oda-vissza útvonalon közlekedett. Jelenleg a brit légitársaság az egyetlen, amely e két város között A380-ast üzemeltet.

Kapcsolódó cikk, előzmény Londonban a British Airways első Superjumbója

Múlt hét kedden elindult a British Airways első Airbus A380-assal teljesített interkontinentális járata, amelynek felszállását megörökítő történelmi pillanatról a brit légitársaság magyarországi képviselője küldött szerkesztőségünknek fényképet.


A British Airways július 4-én vette át első Airbus A380-asát (G-XLEA), amelyet előbb a személyzet gyakorlatszerzése érdekében Európán belüli rövid-, és középhatótávú útvonalakon állított szolgálatba. Így fordult elő, hogy a nyár folyamán például többször is repült Frankfurtba a britek óriásgépe, amely négyosztályos elrendezésben összesen 469 utast vehet kétszintes fedélzetére.

A British Airways teljes rendelésállománya a típusra 12 gép. Legutóbb szeptember 19-én bővült a flotta, amikor is megérkezett a második, G-XLEB lajstromú A380-as. A hajtóműgyártó partner természetesen a Rolls-Royce, amely Trent 900 típusát szolgáltatja.

Los Angelesbe hetente ötször repül Superjumbo, de jövő tavasszal, április 10-től, amikor több gépe lesz a flottának már napi kétszer közlekedik majd. A soron következő desztináció Hong Kong, ahová október 22-én indul Londonból először A380-as, amely aztán naponta teszi meg az útvonalat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jövő év elején, február 12-én pedig Johannesburg lesz a legújabb célállomás az A380-as számára. Eleinte hetente háromszor, majd március 10-től hetente hatszori frekvenciával.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!