Nem hagyta jóvá az illetékes bíróság a dél-amerikai LATAM megmentési tervét, mert nem értett egyet a hitelt tőkévé konvertáló javaslattal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a chilei gyökerű LATAM még májusban kért csődvédelmet az Egyesült Államokban, de a fő tulajdonosok már akkor biztosították a céget arról, hogy 900 millió USA-dolláros tőkebevonást hajtanak végre. A Reuters szerint az illetékes USA-beli bíróságon nem is ez, hanem a mentőcsomag másik passzusa akadt fenn.

Fotó: AIRportal.hu

Az egyik javaslat szerint a 900 millió dollár értékű hitel mellé az Oaktree befektető 1,3 milliárd dollárt adott volna, mindkét tételt később tőkévé lehetett volna konvertálni. A bíróság szerint ez a lépés azonban előnytelen helyzetbe hozta volna a többi részvényest, ezért elutasította ezt a támogatást formát.

A döntés kellemetlen helyzetbe hozza a LATAM-ot, amelynek azonnal szüksége lenne friss tőkére, de teljesen nem lehetetleníti el a működését.

A bíróság újabb terveket kért be a cégtől, amelynek része lehet az eredetihez hasonló pénzügyi mentőcsomag is, de annak tőkévé konvertálható hitelt nem szabad tartalmaznia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hírügynökség megkeresésére a légitársaság egyelőre nem kommentálta a döntést. A csődvédelem alatti reorganizáció nem érinti az üzemelést, a légitársaság tovább teljesíti utas- és áruszállító járatait, folytatja a jegyértékesítést, kifizeti a beszállítókat, emellett a cég alkalmazottai is megkapják bérüket.

A vállalat 2019-ben 74 millió utast szállított, 5 millióval többet, mint egy évvel korábban, erre az évre további bővüléssel számoltak eredetileg. Az argentin, brazil és paraguay-i leányvállalatokat nem érinti a csődvédelmi eljárás.