Hihetetlen, a Guinness-rekordok könyvébe való sportteljesítményt mutatott be ma délelőtt Sinka „Popeye” Zsolt magyar erőművész: emberi erővel, egészen pontosan foggal húzta el a Budapest Airport 1-es Termináljának forgalmi előterén a Wizz Air magyar légitársaság egyik Airbus A 320-as típusú, 180 személyes repülőgépét. A Budapest Airport közleménye.

A rekordbeállítást cseppet sem segítette az időjárás: délelőtt fél tizenegykor a levegő hőmérséklete 31,3° Celsius volt, míg a beton már 43,3° Celsiusra hevült fel. A különleges mutatványhoz a Wizz Air egyik gépét kölcsönadta, amely két járat között tett egy gyors kitérőt az 1-es Terminálra. Ennek a gépnek a fedélzetén érkezett át a rekord-kísérlet helyszínére a 2-es Terminál előteréről Sinka „Popeye” Zsolt, hogy aztán nekigyürkőzzön az emberfeletti feladatnak.

Az 1-es Terminál teraszán számos érdeklődő, támogató és szurkoló, lent a betonon pedig kamerák hada, újságírók, tévéstábok követték figyelemmel az előkészületeket. A rekordkísérlethez a Wizz Air, a Budapest Airport, a Malév Ground Handling és a Lufthansa Technik Budapest szakembereinek szoros együttműködése kellett, hiszen Magyarország erős emberének testi épségére éppúgy vigyázni kellett, mint a méregdrága és vadonatúj repülőgépre, no meg a repülőtér biztonsági előírásait is be kellett tartani.

Minden jelenlévő alaposan meglepődött, amikor Sinka „Popeye” Zsolt az 50 tonnát meghaladó tömegű repülőgép orrfutójához erősített kötelet a fogai közé vette, nekifeszült és egyre gyorsuló tempóban húzni kezdte a gépet. Sokan már attól tartottak, hogy az Airbus A 320-as meg sem áll, amikor végre a kabinban a pilóta lefékezte a gyorsan mozgó monstrumot. A hitelesítő mérésen megdöbbentő adatok láttak napvilágot: Sinka „Popeye” Zsolt az ötven tonnát meghaladó tömegű A 320-as repülőt 52 mp alatt pontosan 39,2 méterre vontatta el!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: Budapest Airport


A Guinness-rekord tehát megvan, a hitelesítésre természetesen a helyszíni ellenőrök jelentése alapján még néhány hetet várni kell. A rekord beállítást a helyszínről követte Dr. Nébald György, a sportállamtitkárság főosztályvezetője, olimpiai- és világbajnok kardvívónk is.

„Kicsit tartottam a szokatlanul nagy melegtől, hiszen a korábbi főpróbán ideális hőmérséklet, kb. 15 fok és borult ég volt, most meg szinte lövellte az arcomba a meleget a beton.” – osztotta meg a rekord beállítás közben szerzett tapasztalatait Sinka „Popeye” Zsolt, azután így folytatta: „Amikor már megmozdítottam a gépet, tudtam, hogy megcsinálom. Mindig az első pár méter a legnehezebb, utána már csak gyorsítani kellett. Ilyenkor szinte teljesen kizárom a külvilágot, csak a feladatra koncentrálok. Sokat segített a különleges repülőtéri atmoszféra is, hogy ennyiféle ember, szakértő és cég mind abban segített, hogy meg tudjam csinálni. Sikerült!”

Fotó: Budapest Airport


„Nagy örömünkre szolgált, hogy a legnagyobb magyar légitársaság, a Wizz Air is aktív részese lehetett ennek a Guinness-rekordnak. Zsolt teljesítménye meggyőzött bennünket arról, hogy még további közös rekordokkal ejthetjük ámulatba a világot.” – hangsúlyozta Tamara Mshvenieradze, a Wizz Air magyarországi kommunikációs vezetője. Némi iróniával hozzátette: „Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a Wizz Air gépeit ezentúl sem fogjuk emberi erővel mozgatni a repülőtéren a vonatás helyett, erre csak kivételes képességű emberek képesek.”

Részlet a Wizz Air közleményéből:
„A Wizz Air gratulál Zsoltnak, hogy felállította a foggal repülőgép húzás világrekordját” – mondta Daniel de Carvalho, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere. – „Most már nyilvánvaló, hogy a repülőgépek sok üzemanyagot fogyasztó földön való mozgatása pusztán izomerővel is megoldható. Ez nagyon felkeltette az érdeklődésünket, és tervezzük, hogy felkérjük Zsoltot, hogy tanítsa meg a földi kiszolgáló személyzetünket is erre, hiszen rengeteget spórolhatnánk, ha mind a 44 repülőnket mind a 94 repült úti célunkon „foghúzással” mozgathatnánk. Az alacsony viteldíjak jegyében lehet, hogy Zsolt a földi kiszolgálás forradalmát indította ma el!” – tette hozzá Daniel de Carvalho.

Fotó: Budapest Airport


„Különlegesen alapos előkészületek kellettek ahhoz, hogy siker koronázza a mai rekordot.” mondta Hardy Mihály, a házigazda Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hozzátette: „Őszintén gratulálok Zsoltnak a rekordjához, hiszen elképesztő teljesítményt nyújtott ismét: egy ekkora repülőgép megmozdításához mi itt a repülőtéren egy 7 200 cm²-es, 265 lóerős (vagyis 195 kW teljesítményű) dízelmotorral felszerelt traktort használunk. Annak a vonóereje 25 000 kiló!”

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!