Összeillesztette a Boom Supersonic az XB-1 „Baby Boom” szuperszonikus technológiademonstrátor repülőgép törzsét és szárnyát, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve az idén esedékes első felszálláshoz.

A Twitterre feltöltött videóval illusztrálta a hírt a gyártó, amelyen a folyamatról készült gyorsított felvétel látható.

A közlés szerint a gép mindkét, együttesen 330 kilogrammos szárnyát egy darabból készítették el, és még áprilisban szerelték fel a törzsre. 

Ezt megelőzően már egy másik példányon elvégezték a statikus terhelési próbákat, amelyen a konstrukció maradéktalanul megfelelt, kibírja a hangsebesség feletti repüléssel járó extrém nagy igénybevételt.

Videó az XB-1-es szárnyának és törzsének összeszereléséről:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az XB-1 Baby Boom technológiademonstrátor sárkányszerkezete, szárnya és kormányfelületei nagyrészt megegyeznek a háromszor nagyobbra tervezett Overture szuperszonikus utasszállítóéval.

A legnagyobb eltérés egészen biztosan a hajtóművekben lesz: a most készülő repülőgépbe három, eredetileg katonai típusokban alkalmazott General Electric J85-15-ös erőforrást szerelnek be. Azonban ezeknek a fogyasztása, karbantartásigénye és a zajterhelése túl nagy a kereskedelmi alkalmazáshoz, teljesítményük ellenben túl kicsi.

Ha minden jól alakul, az XB-1-es már idén a levegőbe emelkedhet, és elkezdődhet a több évesre tervezett tesztelési időszak, amelynek tapasztalatai alapján tökéletesítik az Overture terveit. Az utasszállító prototípusa leghamarabb 2025-2027-ben szállhat fel először.

Forrás: Boom Supersonic