Elkészült az a törvényjavaslat, amellyel az amerikai hatóságok azt akarják megakadályozni, hogy a légicégek az utast az után távolítsák el a fedélzetről, hogy az már elfoglalta a helyét.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Skift szaklapnak Bill Schuster pennsylvaniai republikánus képviselő, a törvényjavaslattal foglalkozó bizottság elnöke azt mondta, a javaslat elkészült, és egyebek közt azt tartalmazza, hogy a légitársaságok nem kérhetik meg azt az utast a fedélzet elhagyására túlfoglalás miatt, aki már leült a helyére. További részletek említése nélkül hozzátette még, hogy a javaslatban kidolgozták a kártérítés részleteit és olyan garanciákat is, amelyek betartásával és betartatásával nem fordulhat elő még egy olyan eset, mint ami a United Airlines járatán utazó orvossal történt.

A javaslattal elsősorban az áprilisban történt, világraszóló botrányra reflektálnak, amelynek során a United Airlines Chicagoból Louisville-be tartó járatáról erőszakkal szállítottak le egy orvost. Az érintett férfi utas megpróbált ellenállni, nem volt együttműködő, így végül a biztonságiak erőszakkal szedték le a járatról.

Bill Schuster arról nem nyilatkozott, hogy mikor szavazhatnak a törvényhozásban a javaslatról. A United mindenesetre már a botrány kirobbanása után nem sokkal módosította túlfoglalásra vonatkozó szabályait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

beszélt azonabn arról is, hogy újabb javaslatcsomagot dolgozott ki az amerikai légiforgalmi irányítás modernizálásáról, amelynek központi eleme, hogy a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) helyett privát, de nonprofit kézbe kerülhet a rendszer üzemeltetése. Korábban már volt egy erről szóló javaslata, de akisebb repülőterek és légitársaságok sem támogatták, és a törvényhozásban sem kapta meg a megfelelő számú szavazatot.