Elkészült az első környezetbarát technológiákkal felvértezett Boeing 737-800-as, amely a Boeing, az American Airlines és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közös ecoDemonstrator berepülési programjában fog részt venni – adta hírül a farnborough-i légi szalonról az amerikai repülőgépgyár.

Legördült a gyártósorról az American Airlines színeit viselő első, wingletekkel szerelt Boeing 737-800 típusú utasszállító, amely a környezetbarát technológiák légiközlekedésben való alkalmazásának demonstrátora lesz. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Boeing Commercial Airplanes, illetőleg az American Airlines által közösen indított programban az elsőként elkészült repülőgépet intenzív tesztelésnek vetik alá az alkalmazott technológiák kipróbálása és hatósági érvényesítése érdekében.

Az ecoDemonstrator program célul tűzte ki, hogy felgyorsítsa és integrálja azokat az eddig nem, vagy csak kevésbé alkalmazott technológiákat, amelyek hozzájárulhatnak a polgári légiközlekedés fenntarthatóbb működéséhez. A résztvevők takarékosabb, halkabb és tisztább, valamint több korszerű, újrahasznosított anyagot használó repülőgépeket szeretnének.

A demonstrátor-program kitűnő platformul szolgál az összegyűjtött új technológiák megismerésére és kipróbálására – nyilatkozta Jeanne Yu, a Boeing kereskedelmi célú repülőgépeket gyártó üzletágának környezetvédelmi igazgatója.

Az ecoDemonstrator Boeing 737-800-as (Fotó: Boeing Company)

A három hónapos tesztsorozathoz az American Airlines biztosítja egyik vadonatúj Boeing 737-800 típusú repülőgépét, amelyet a program végrehajtásához szükséges mérő-, és ellenőrző rendszerekkel láttak el. A berepülés végeztével azonban a gépet visszaállítják eredeti állapotába, hogy hivatalosan is átadják és megkezdhesse menetrendszerinti szolgálatát a különlegesen csillogó, krómszínű American flottában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

De melyek is azok az alkalmazott újszerű technológiák? Nos, a Boeing tájékoztatása szerint elsősorban a szárnyon és a hajtóműveken végrehajtott fejlesztések azok, amelyek elősegíthetik a tisztább és halkabb üzemelést. Az üzemanyag fogyasztás csökkentésében pedig nemcsak a hajtóművekre és a wingletekre hagyatkoznak a program felelősei, hanem az ezekkel összehangolt takarékosabb repülési eljárások kidolgozásán is munkálkodnak.

A fedélzeten cserélhető elemekből álló, újrafelhasznált anyagokból készült kárpitozást alkalmaznak és a repülőgép meghajtásáról is természetesen bio-üzemanyag gondoskodik.
A hajtóműveket változtatható geometriájú fúvócsövekkel és aktív rezgésvédelemmel, a szárnyat pedig adaptív belépő éllel és regeneratív hidrogén-üzemanyagcellás technológiával látják el a korszerűbb üzemelés érdekében.

Az ecoDemonstrator egy több éven átívelő program. Az idei, induló szakaszában a keskenytörzsű 737-es típussal kezdik a tesztelést, és a jövő évben a szélestörzsű gépek azonos céllal való berepülésével folytatódik. 2013-ban a résztvevők egy 787-es Dreamlinerrel tervezik folytatni a programot.


A Boeing környezetvédelmi teljesítményért felelős igazgatójának prezentációja (Forrás: Boeing’s YouTube Channel)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!