A gyártó korábbi ígéretének megfelelően augusztus elsején a svájci államalapítás tiszteletére, lerántotta a leplet új fejlesztésű üzleti repülőgépének első materializálódott példányáról. A stansi üzem új büszkesége a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges tesztsorozatot végző flotta első tagja.

(Forrás: Pilatus Aircraft) | © AIRportal.hu

(Forrás: Pilatus Aircraft)

Az állami ünnepségnek a buochs-i repülőtér adott otthont, és az ide látogató 25 ezer néző megtekinthette a Pilatus Aircraft első készre szerelt sugárhajtású üzleti gépét is, melyet 24 ló segítségével vontattak az állóhelyére, ezzel is kifejezve a gép típusszámát a PC-24-et.

A gépet speciális festésben mutatták be, melyben az ezüst, az arany és a fehér színek domináltak és a jellegzetes alpesi virágok sem maradhattak ki a dizájnból. Az eseményen a Pilatus Aircraft 120 alkalmazottja is részt vett, köztük a vállalat magas tisztségeket betöltő vezetői is, továbbá politikusok is, akik bejelentették, hogy rendelnek egy PC-24-est állami feladatokra a hazai repülőgépgyártásnak egy kis lökést adva.

A Pilatus tesztflottája három gépből áll majd, melyek közül az első a földi tesztek elvégzésére készült, ezeket a vizsgálatokat hamarosan meg is kezdik. A második gép 2015 februárjában készülhet el, míg a triumvirátus harmadik tagja 2015 augusztusában gördülhet le a futószalagról. Az első repülés várhatóan 2015 első negyedévére datálható, amennyiben nem adódik semmilyen probléma a helvét masina körül.

A PC-24-esre rendkívül szép karrier vár, hiszen a gyártási kapacitást már három évre előre lekötötte a nagyszámú megrendelés, csak az idei EBACE szakmai kiállításon 84 darabra érkezett foglalás. A siker kulcsa az innováció, a piaci rés megtalálása, a fejlett avionika és hajtómű kombinációja, valamint a Pilatus Aircraft 75 éves repülőgép gyártási tapasztalata és az ezzel járó svájci minőség lehet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gép alapára 9 millió dollárról indul, de cserébe 21 ezer repülőtérről üzemeltethető, akár hat utassal a fedélzeten, 3330 km-es hatótávolsággal és a kiépítetlen füves futópályák sem jelentenek akadályt számára. Az első példányok leszállítása 2017-ben, a hatósági engedélyek megszerzése után lehetséges.

Így debütált a PC-24-es a hazai közönség előtt. (Fotó: Pilatus Aircraft) | © AIRportal.hu

Így debütált a PC-24-es a hazai közönség előtt. (Fotó: Pilatus Aircraft)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!