Az Egyesült Államok repülőterein az utasok ellenőrzését a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) végzi, amely minden évben összegyűjti a legextrémebb elkobzott tárgyakat. Most hozták nyilvánosságra a tavalyi év 10-es toplistáját.

Mivel az Egyesült Államokban lazábbak a fegyvertartás szabályai a világ más részeihez képest, mennyiségileg főleg fegyvereket koboznak el, mivel ezek kézipoggyászban nem, feladott csomagban pedig csak szigorú feltételekkel szállíthatók.

Nem meglepő ezért, hogy maroklőfegyverek, ismétlők, félautomata és automata fegyverek teljes arzenálját foglalják le minden évben, ezek közül erre a listára gyakoriságuk miatt alig fért fel egy-kettő.

A listát egy szamurájkard kezdi, bár ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egyszerre három különböző méretűt is találtak az utasnál. Volt, akitől jelzőfáklyákat foglaltak le, azt a TSA is csak valószínűsíti, hogy az utas a személyzethívó meghibásodására készülhetett ezzel fel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A felsorolást ékesíti egy olyan Smith & Wesson maroklőfegyver, amelynek a végére harci kés is tehető egyetlen gombnyomással, ha esetleg fegyvernemet kellene váltani.

Utazás közben a biztonság az elsődleges: viszont nem tudni mire gondolhatott az az illető, akitől az átvizsgáláskor egy autóba szerelhető légzsákot vettek el, de ugyanígy érthetetlen, miért akart valaki egy körfűrésszel felszállni a gépre. Biztos szó szerint értette a „flex” jegyárat.

A Top 5-ben egy tradicionális okinawai önvédelmi fegyver, a sai jön velünk szembe, amelyet egy fegyvernek számító fúvócső követ – az utas gyerekkorában biztos sokat játszott ilyennel a suliban.

A dobogó harmadik fokára egy hívatlan kígyó került, bár többet a TSA sem árult el a lábatlan jószágról, ezek szerint eléggé láb alatt volt az utasbiztonsági ellenőrzésen. A második helyet egy hentesbárd foglalja el, az elsőt pedig egy egészen elképesztő fogás.

Jól látható, igen, az alaszkai Juneau nemzetközi repülőterén egy utastól rénszarvasürüléket foglaltak le, ami ráadásul a kép szerint egyszerű zacskóban volt, a „zsákmányt” egy kiruccanásról akarta emlékbe hazavinni az illető.

Videó a TSA top 10 listájáról: