Műszaki probléma következtében elmaradt a LOT Dreamlinerének budapesti premierje. A lengyel légitársaság típusmódosítást volt kénytelen végrehajtani és az eredetileg tervezett vadonatúj Boeing 787-8-as helyett egy jóval kisebb, keskenytörzsű Boeing 737-essel teljesítette esti járatát a vállalat.

A késő délutáni órákban még minden rendben zajlott. A lengyel nemzeti légitársaság a SkyCourt terminálépület konferenciatermében ünnepélyes sajtótájékoztató keretében mutatta be vadonatúj szélestörzsű repülőgéptípusát, a Boeing 787-es Dreamlinert.

A 19:20-ra tervezett budapesti landolás csupán kisebb csúszást szenvedett volna, amennyiben az SP-LRB lajstromot viselő, a LO531/532-es járatok teljesítésére eredetileg kijelölt Boeing 787-es rendben fel tudott volna szállni Varsóból.

Információink szerint a repülőgép meg is kezdte a gurulást, de váratlan műszaki hiba miatt azt meg kellett szakítani és a Dreamliner visszatért a varsói repülőtéren számára kijelölt állóhelyre, ahol átvizsgálását megkezdték. A LOT ekkor adott tájékoztatása szerint a gépet késve ugyan, de elindítani kívánták Budapest felé. A műszaki jellegű problémát azonban nem sikerülhetett megnyugtatóan és a repülés biztonságát teljes mértékben szavatolóan elhárítani, mivel a légitársaság végül úgy döntött, hogy másik típust, egy Boeing 737-400-ast küld a Liszt Ferenc repülőtérre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amikor még úgy volt, hogy jön a gép: Az ünnepi torta felszelése / Fotó: © Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu


A LO531-es járat a Budapest Airport menetrend információja szerint végül 23:50-kor érkezett meg. A járatot a vállalat SP-LLF lajstromú, 1997-ben gyártott Boeing 737-45D típusú gépe teljesítette.

A lengyel nemzeti légitársaság az európai légitársaságok közül elsőként állította szolgálatba a Boeing repülőgépgyár legújabb szélestörzsű típusát, a 787-es Dreamlinert. A vállalat összesen 8 darab 787-8-ast rendelt, ebből két gépet már át is vettek. A mai budapesti járat teljesítésére a tavaly december 20-án másodikként átvett (SP-LRB) gép volt eredetileg kijelölve.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón, háttérben a LOT Dreamliner plakátja / Fotó: © Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu


A lengyelek első Boeing 787-ese decemberben és januárban egy sor európai városban tartott bemutatót, ami egyben a személyzet kiképzésének is a részét képezte, így fordult meg Prágában, Londonban, Bécsben, Münchenben, Frankfurtban, Kijevben, Hannoverben, Brüsszelben és végül a kijelölt menetrend szerint Budapesten, ami sajnos a mai napon meghiúsult.

A Varsóban rekedt, meghibásodott Boeing 787-es.
Fotó: Samu Ádám (mobil)

A Varsóban rekedt Dreamliner miatt csalódott, a repüléstörténeti jelentőségű esemény tudósítására lelkesen felkészült újságírók tömege volt kénytelen távozni a repülőtérről. Vigaszt csupán az adhat, hogy a január 12-i, 13-i és 14-i esti járatpárok teljesítésére is előzetesen a Dreamliner van kijelölve. A változás jogát persze továbbra is fenntartja a légitársaság!

A LOT tervei szerint mindössze 5 nap múlva, január 16-án már hosszú távú menetrendszerű forgalomba állítaná a típust Varsó és Chicago között, de a sorozatosan előfordult kisebb-nagyobb meghibásodások instabil üzemeltetési jellemzőiből adódóan igencsak kérdéses, hogy tartható lesz-e ez a menetrend.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!