2013. március 8-án, pénteken reggel 9 óra előtt néhány perccel szállt le először Magyarországon az Airbus új szárnyvég-technológiájával, az úgynevezett Sharklettel felszerelt Airbus A320-as. A Lufthansa Frankfurtból Budapestre tartó járatát a légitársaság vadonatúj, D-AIZQ lajstromjelű Airbus A320-as repülőgépe teljesítette.

Amint arról korábban beszámoltunk Európában elsőként állított szolgálatba Sharklet szárnyvéggel szerelt Airbus A320-as repülőgépet a Lufthansa. A német légitársaság március 1-én vette át Hamburgban az első “cápauszonyos” Airbusát.

A Sharklet egyelőre csak opcionálisan rendelhető tartozéka az A320-as típuscsaládnak, az új generációs A320neo-kon azonban már az alapfelszereltség része lesz. A 2.4 méterre felnyúló, kompozit anyagokból készülő Sharkletek mintegy 4%-os üzemanyag takarékossághoz segítik hozzá a típust. A kevesebb üzemanyag fogyasztás révén az üzemeltetők 100 mérfölddel hosszabb útvonalakra, vagy 450kg-mal nagyobb hasznos teherrel repülhetnek.

Az AIRportal.hu információi szerint a Wizz Air idén átvételre kerülő Airbus A320-as gépei is már az új Sharklet szárnyvégekkel érkeznek majd. A Wizz Air szóvivője, Daniel de Carvalho egy hét elején tartott sajtótájékoztatón még nem tudott részletekkel szolgálni az AIRportal.hu azon kérdésére, hogy mikor várható az első Sharkletes magyar lajstromú Wizz Air A320-as érkezése. Az első Sharkletes Wizz Air A320-ast a légitársaság ukrán leányvállalata veszi át.

A fotókért köszönet a Budapest Airport Zrt.-nek!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!