Az európai repüléstörténet legnagyobb Boeing megrendelését jelentette be a Norwegian Air Shuttle. A budapesti járatokat is üzemeltető norvég low-cost légitársaság 11.4 milliárd dollár értékben rendelt a legújabb generációs, költséghatékony Boeing 737MAX, valamint a 737NG típusokból – adta hírül ma reggeli közleményében az amerikai repülőgépgyár.

A most aláírt megrendeléssel a norvég low-cost légitársaság lett az első európai megrendelője a Boeing legújabb és költséghatékonyság terén élenjáró típuscsaládjának, a B737MAX-nek, amelyből összesen 100 darabot rendelt. Kiegészítve a meglévő, 48 gépből álló Next Generation flottát további 22 737-800-as típusra is megrendelést írt alá a norvég légitársaság. Az összesen 122 repülőgépre szóló megrendelés rekord, 11.4 milliárd dolláros üzletet jelent, amely az eddigi legnagyobb egyösszegű Boeing megrendelésnek számít egy európai légitársaságtól.

A norvég low-cost légitársaság alapítása óta az egyik legnagyobb Boeing 737-es üzemeltetővé és a Boeing egyik legfontosabb partnerévé is vált Európában – nyilatkozta a mostani megrendelés kapcsán Aldo Basile, a Boeing Commercial Airplanes alelnöke.

Történelmi nap ez a Norwegian számára: biztosítottuk a flottamegújítását az elkövetkező évekre és rendkívül elégedettek vagyunk a Boeinggel kötött megállapodásunkkal – nyilatkozta Bjorn Kjos a légitársaság vezérigazgatója. A Boeing főszerepet játszott stratégiánk kidolgozásában, amelyben a költséghatékonyság és a környezettudatos üzemelés a magas fokú ügyfélelégedettséggel párosul. Nagyon örülünk értékes együttműködésünk folytatásának és büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk az első európai megrendelője a legújabb, Boeing 737 MAX típuscsaládnak – tette hozzá Bjorn Kjos.

A Boeing 737MAX az amerikai repülőgépgyár legújabb fejlesztésű, új hajtómű opcióval kínált keskenytörzsű típuscsaládja. Az új típus a CFM International LEAP-1B hajtóműveinek köszönhetően mintegy 10-12%-kal gazdaságosabb üzemelést lehet elérni a jelenlegi legtakarékosabb típusokhoz hasonlítva. A Boeing 2011. augusztus 30-án jelentette be új keskenytörzsű típuscsaládját és azóta 15 ügyféltől már több, mint 1000 megrendelés érkezett az új típusra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Boeing Media (2012. január 25.)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!