Eltérítették a Egypt Air Alexandria – Kairó járatát teljesítő Airbus A320-as repülőgépet, mely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le.

Az első információk szerint annyit lehetett tudni, hogy egy robbanóövvel felszerelkezett támadó kerítette hatalmába a belföldi járatot. A légitársaság közleményben erősítette meg, hogy a repülőgépet eltérítették, amely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le.

A fedélzeten a légitársaság közleménye szerint 56 utas és a 7 fős személyzet valamint a légitársaság egy biztonsági őre utazott.

Az MS 181-es járatot teljesítő SU-GCB lajstromjelű Airbus A320-232 típusú repülőgép órákkal a leszállás után is bekapcsolt válaszjeladóval várakozott a repülőtéren.

A repülőgépet a hatóságok nem közelíthetik meg. A repülőteret lezárták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság délelőtti közleménye szerint a támadóval folytatott tárgyalásokat követően négy külföldi állampolgár és a személyzet kivételével a géprabló elengedte a repülőgépen tartózkodó utasokat. Majd később az Egyptair közép európai idő szerint délután fél egykor közzétett közleménye szerint a repülőgépen már csak 3 külföldi utas, a kapitány, az első tiszt és 3 légiutaskísérő tartózkodik a géprabló mellett. A légitársaság a repülőgép utasaiért egy mentesítő járatot küld Lárnakába.

A légitársaság közép európai idő szerint délután két órakor frissített közleménye szerint

az összes túszt sikerült épségben kimenekíteni a repülőgépből, a gépeltérítőt pedig őrizetbe vették a hatóságok, így 6 órával a leszállást követően véget ért a gépeltérítés és az összes túsz épségben hagyta el a repülőgépet. Később kiderült az is, hogy a férfi robbanóöve nem volt valódi.

A pilótafülke ablakán menekült ki az egyik túsz

Magányos elkövető, nem terrorakció

Az egyiptomi állami média közlése szerint a gépeltérítő Seif Eldin Mustafa, egyiptomi állampolgár. A görög Sky televízió szerint tolmácsot és politikai menedékjogot követelt Cipruson.

Sajtóértesülések szerint szerelemféltésből térítette el a repülőgépet. Egyes, meg nem erősített értesülések szerint a gépeltérítő egy négy oldalas arab nyelven írott, egy Cipruson élő nőnek szóló levelet adott át a hatóságoknak.

Ez volt a nyolcadik repülőgép-eltérítés a légitársaság történetében.

Fotók a Twitterről és radarkép

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!