Magyar idő szerint december 10-ére virradó éjjel eltűnt a chilei légierő egyik Lockheed C-130 Herkules típusú szállítógépe 38 emberrel a fedélzetén, amelyik az Antarktiszra tartott.

Az eseményben érintett gép a chilei légierő 4776-as gyártási sorszámú, 990 oldalszámú Lockheed C-130H Herculese. A repülőgép helyi idő szerint délután szállt fel az ország déli részén található Punta Arenas városa melletti Chabunco légibázisról, fedélzetén 17 fős személyzettel és 21 utassal, köztük 3 civillel.

Frissítés: A chilei légierő december 11-én azt közölte, hogy a repülőgép felkutatására a térségbe küldött alakulatok a repülőgépről származó törmeléket és emberi maradványokat is találtak a baleset feltételezett helyszínéhez közel a tenger felszínén.

A C-130 a hírek szerint a három órányi repülésre található Presidente Eduardo Frei Montalva bázisra, Chile legjelentősebb antarktiszi bázisára tartott, amikor a felszállás után alig több, mint egy órával megszakadt vele a kapcsolat, és eltűnt a radarok képernyőiről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A chilei légierő térképe a repülőgép útvonaláról és az eltűnés feltételezett helyszínéről.

A légierő közlése szerint mentőhajókat és kutató-mentő repülőgépeket indítottak a fedélzeten levők, valamint a gép felkutatására. A keresés körülbelül 800 kilométerre az ország partjaitól zajlik.

Az eseménnyel kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre több információ, amennyiben nyilvánosságra kerül, a cikket frissítjük.

Olvasónk, dr Illyés Péter, aki 2003-ban az első magyar antarktiszi expedíció tagja volt, a hír kapcsán azt írta az AIRportal szerkesztőségének, hogy 2003. január 8-án a Magyar Földrajzi Társaság Fagyos Oázis Kutató és Filmes expedícióját is a chilei légierő Hercules gépe szállította a King George-szigeti Eduardo Frei Montalva Állomásra, majd két és fél hónappal később, március 27-én vissza. A magyar expedíciót a 995-ös lajstromszámú gép szállította.

Illusztráció: A Chilei Légierő 995-ös oldalszámú C-130-as repülőgépe 2003-ban a King George-sziget repterén. Fotó: ©dr Illyés Péter, Magyar Antarktisz Program 2003