Kínai biztosító társaságok megkezdték a kártérítések kifizetését a Malaysia Airlines március 8-án eltűnt, és minden jel szerint az Indiai-óceánba zuhant gépén utazók családjainak – jelentette a kínai állami média csütörtökön.

A beszámolók szerint a cégek azonnal munkához láttak, amint a maláj miniszterelnök Najib Razak hétfőn késő este hivatalosan bejelentette, a Kuala Lumpur és Peking közötti MH370-es járat repülőgépe a fedélzetén 239 emberrel, köztük 154 kínai utassal az Indiai-óceánba veszett.

Kína legnagyobb biztosítója, a China Life annyit közölt, hogy 32 ügyfele volt az eltűnt gépen, akik után körülbelül 9 millió jüant (328 millió forint) fog kifizetni. Eddig már 7 biztosított családjának összesen 4,17 millió jüant (152 millió forint) fizettek ki.

A társaság szóvivője együttérzését fejezte ki a családtagoknak és arról biztosította a közvéleményt, hogy mind a kártérítés során, mind egyéb szolgáltatásaiban maximálisan helyt fog állni.

A sanghaji központú China Pacific Insurance Co. szerdán fizette ki az első kapcsolódó kártérítési összeget 525 ezer jüan (19 millió forint) értékben. A Sunshine Insurance a kínai hírügynökségnek arról számolt be, hogy egy háromtagú család, vagyis a szülők és lányuk után 500 ezer jüant (18 millió forint) fizetett. Ennek alapja nem az utasbiztosítás volt, hanem a férfi munkahelye által kötött, úgynevezett “szociális biztosítás”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A New China Life Insurance Co. becslése szerint a cég által kifizetendő biztosítás összege el fogja érni az egymillió jüant (36,4 millió forint). Náluk a 154 kínai utasból kilencen váltottak biztosítást.

A kínai híradások szerint a biztosítások kedvezményezettjei három formában kaphatnak majd kártérítést. Egyrészt a légitársaságtól, másrészt a megkötött balesetbiztosítás által, harmadrészt olyan felelősségbiztosítás, életbiztosítás révén, amely halálesetre kártérítést ígér. A rejtélyes körülmények között eltűnt gépen 14 ország állampolgárai utaztak.

Az igényelhető kártérítésről többféle szakértői nyilatkozat jelent már meg, a Bloomberg, amerikai gazdasági hírügynökség szerint a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint családtagokat a légitársaságtól személyenként körülbelül 175 ezer dollár (39,6 millió forint) illeti meg, akkor is, ha a repülőgépet sosem találják meg. Ez a 227 utassal számolva összesen megközelítően 40 millió dollárt (9 milliárd forint) tesz ki. Amennyiben a baleset visszavezethető a légitársaság hanyagságára, az összeg sokkal magasabb is lehet.

Korábbi híradások arról számoltak be, hogy a Malaysia Airlines 5 ezer dollárt (1,1 millió forint) már kifizetett egyes családoknak. A társaság fő biztosítója a német Allianz a hírek szerint már 110 millió dollárt (25 milliárd forint) letétbe helyezett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!