Nem szeretné az Utazási és Turisztikai Világtanács, ha kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát az utazásokhoz. A WHO eközben arra figyelmeztet, hogy idén vélhetően még nem lesz meg az emberiség nyájimmunitása.

A Reuters Next webes konferencián beszélt Gloria Guevara, az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője az esetleg kötelezővé váló koronavírus elleni oltásról, azok után, hogy néhány döntéshozó nyilvánosan is beszélt ennek lehetőségéről. Mint arról mi is írtunk, a Qantas vezetője szintén ez utóbbi állásponton van.

A testület álláspontját közvetítve Guevara szerint ugyanakkor ez a lépés ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció. „Soha nem szabadna oltáshoz kötni az utazást vagy a munkába állást” – hangsúlyozta.

Fotó: AIRportal.hu

Tony Fernandes, az Air Asia vezetője is egyetértett vele ebben, szerinte a globális, egységes tesztelési eljárás jelenti a légiközlekedés újraindításának kulcsát, nem pedig a vakcina.

A konferencián résztvevő egészségügyi és turisztikai szakemberek egy gyors közvélemény-kutatás alapján azonban döntő többségben egyetértettek azzal, hogy oltáshoz kellene kötni a nemzetközi utazást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Dale Fisher, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezető beosztású munkatársa viszont a hírügynökség kérdésére hangsúlyozta: egyhamar nem fog az élet visszaállni a normális kerékvágásba, még úgy sem, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is megkezdte a lakosság beoltását.

„El kell érnünk a nyájimmunitást a legtöbb országban, de ez nem fog idén megtörténni” – mondta Fisher, hozzátéve, hogy lesz pár ország, ahol sikerrel járnak, de a határok átlépése szempontjából a helyzet még messze lesz a normálistól.

További problémaként említette a vírus mutálódó képességéről rendelkezésünkre álló hiányos tudást is. Pandu Riono, az Indonéz Egyetem epidemiológusa azt mondta, a kormányok túlzottan támaszkodnak a vakcinákra, így rövidtávon nem lehet elérni a nyájimmunitást.