Közel áll hozzá az amerikai repülőgépgyár, hogy bejelentse a szélestörzsű Boeing 777-es típuscsalád újabb generációját, amely 2020 környékén állhatna szolgálatba – nyilatkozta az Emirates elnöke a héten a berlini ITB kiállításon.

A héten kijutott már a jól menő öböl menti légitársaságok előrejelzéseiből, ugyanis korábban Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója nyilatkozott az Airbus A350XWB programjáról. Az ötcsillagos légitársaság vezetője szerint az európai gyártó fel fog hagyni a legkisebb, A350-800XWB fejlesztésével és a hosszabb törzsű szériák gyártására koncentrál.

Noha az információ Al Baker szerint a toulouseiaktól származik, Tom Enders, az Airbust is tulajdonló EADS vezetője később sietett közölni, hogy nincs olyan döntés, amely szerint leállítanák az A350-800XWB programot.

Legutóbb pedig Tim Clark, az Emirates vezetője nyilatkozott olyat, amely leginkább gyártói hatáskör lenne, de persze miért ne tehetné annak a légitársaságnak nevében, amely a világ legnagyobb Boeing 777-es üzemeltetője és köztudottan nagyon várja az újabb generáció megjelenését, ami nem utolsó sorban a Boeingnek is hatalmas üzletet jelent.

Az Emirates azért is sürgeti a 777X programot, mert 2017-ben kezdik meg a kiöregedett 777-eseiknek a cseréjét és szívesen váltanának a korszerűsített változatra. Clark tavaly novemberben tett bejelentése szerint, amennyiben a Boeing vonzó konstrukciót kínál, az új 777-esből akár 175 gépet is készek rendelni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A berlini turisztikai szakkiállításon Clark azt mondta, hogy a Boeing közel áll az új típuscsalád bejelentéséhez és reményei szerint akár 2-3 héten belül már megállapodás is születhet a gyáriakkal. Mint ismeretes a Boeing 777X fejlesztési munkálatainak légitársasági partnerként szoros résztvevője az Emirates.

Gyorsítólag hathat az új triplahetes bemutatására, hogy Ray Conner, a kereskedelmi típusokat gyártó Boeing részleg vezetője a héten új személyt nevezett ki a 777X program vezetésére. Bob Feldmann korábban a 737 MAX munkálatait vezényelte egészen a típuscsalád alapvető paramétereinek cégen belüli jóváhagyásáig és most a 777X projekt irányítását veszi Conner reményei szerint hathatósan kézbe.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!