Az amerikai közlekedési minisztérium kiadta az első kereskedelmi repülési engedélyt egy drónos csomagkézbesítéssel foglalkozó cégnek.

A pilóta nélküli repülőeszközökkel (angol rövidítéssel UAV vagy köznapi néven drón) történő repüléssel foglalkozó cég, a Wing Aviation a kaliforniai Google tech-óriás egyik leányvállalata, amelyet korábban Project Wing néven hoztak létre.

Forrás: Project Wing

A cég most az illetékes közlekedési minisztériumtól (DOT) megkapta a kereskedelmi repülések végrehajtáshoz szükséges engedélyt – számolt be a CH Aviation.

Elaine Chao miniszter ennek kapcsán kiadott közleményében kiemelte, ez egy fontos lépés a drónok biztonságos tesztelésében, valamint technológiai és gazdasági integrálásukban.

A Wing Aviation részéről üdvözölték a döntést, amely egy hosszú tesztelési és demonstrációs időszak eredményeként született meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az autonóm repülésre képes drónok prototípusát Ausztráliában, a Mid-Atlantic Aviation és a Virginia Tech közreműködésével fejlesztették és tesztelték.

A szükséges technológia bonyolultságát jól jellemzi, hogy a drónoknak repülés közben nemcsak a földi, esetlegesen mozgó akadályokat kell tudni elkerülni, hanem a velük egy légtérben repülő madarakat, vagy más akár ember vezette repülőeszközöket is.

A cég további pontos terveit és szolgáltatásainak elindítására vonatkozó pontos ütemtervet azonban nem közölt, csak annyit lehet tudni, hogy még ebben az évben szeretnék elindítani a tesztüzemet a virginiai Blacksburgben és Christiansburgben.

Ezekben a városokban a kezdeti időszakban ételkiszállítást végeznek majd a pilóta nélküli gépek, a partner-éttermek neveit azonban nem közölték.

A Google ötlete, amely szerint kisméretű robotizált repülőgépekkel automatizálják a kiszállítást, egyáltalán nem számít új keletűnek, több nagyvállalatnál is vannak hasonló törekvések.

2015-ben az Amazon webáruház volt az első, amely az amerikai légügyi hivataltól szigorú feltételek mellett engedélyt kapott ilyen eszközök tesztelésére.

2016-ban pedig a UPS logisztikai és csomagküldő cég mutatott be egy lehetséges alkalmazási területet az UAV-ok számára, a vállalat a sürgős szállítmányok célba juttatására használná ezeket a gépeket.

A tesztforgatókönyv szerint távoli, más járművel nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető területekre lehetne gyorsan gyógyszereket vagy egészségügyi eszközöket juttatni, amely akár egy beteg életét is megmentheti.

Az ötlet és saját eszközinek kereskedelmi tesztelését azonban máig nem kezdte meg egyik cég sem.