Egy friss kutatás kimutatta, hogy akár hatszor többe kerülhet a vízumügyintézés, ha nem hivatalos oldalon keresztül szerezzük be a dokumentumot.

Ha olyan országba készülünk, ahová vízum vagy elektronikus belépési engedély szükséges, érdemes mindig a hivatalos weboldalon igényelni.

Az angol Telegraph számtalan népszerű úti cél, köztük India, Egyiptom és Ausztrália hivatalos és nem hivatalos csatornáin keresztül ellenőrizte a folyamatot, és jelentős többletköltségeket vélt felfedezni a nem hivatalos oldalakon igénylés esetében. 

A Telegraph egy grafikon segítségével is szemléltette, hogy mekkora különbségek vannak a hivatalos és nem hivatalos csatornák árai között. A grafikonon látható árak brit fontban értendők.

Hivatalos és nem hivatalos vízumügyintéző weboldalak díjai közötti különbségek (angol fontban, forrás: Telegraph)

Az Egyesült Államokba belépéshez szükséges elektronikus engedély, az ESTA a hivatalos weboldalon keresztül 14 USA-dollárba kerül, de számos nem hivatalos weboldal létezik, ahol ennek akár az ötszörösét kell kifizetni, jellemzően “feldolgozási díj” címszó alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A VisaHQ nevű weboldalon például 59 dollár a feldolgozási díj, így a vízumért összesen 73 dollárt kérnek el. Egy másik weboldal, az iVisa.com annak függvényében áraz, hogy mennyire sürgősen szeretnénk megkapni a vízumot: a 24 óra alatt feldolgozott ESTA díja 29 dollár, míg a leggyorsabb, 30 perc alatt feldolgozott engedély díja 79 dollár. 

Az egyiptomi vízum egyszeri beutazás esetén 25 USA-dollárba kerül, az iVisa.com-on ezzel szemben 55 dollárt vagyunk kötelesek fizetni érte. 

A magyar utazók a Konzuli Szolgálat honlapján találhatják meg legegyszerűbben az adott ország hivatalos vízumügyintézéssel foglalkozó weboldalát.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!