Erősebb fellépést és komolyabb büntetéseket szeretné kiszabatni az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága (CAA) a renitens, ittas utasokkal szemben.

Az ATW Online szerint a hatóság csak 2018-ban több mint 200 bejelentést kapott olyan esetekről, amikor részeg, vagy a repülés biztonságára veszélyt jelentő utas miatt tettek panaszt. Ezek a számok még a nyár elejéről származnak, tehát az üdülő szezon nem tartozik bele.

A növekedés szemmel látható, ugyanis 2013-ban még 98 ilyen estről kaptak bejelentést, két éven belül 200-ra, majd 2016-is 400 fölé emelkedett az esetszám, amely 2017-ben hasonló szinten volt, mint egy évvel korábban.

Emiatt a jogalkalmazó hatóság arra kérte a légitársaságokat és a jogalkotókat, hogy szigorúbban lépjenek fel az ittas és másokra is veszélyt jelentő utasokkal szemben, a meglévő jogszabályokat pedig tartassák be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Richard Stephenson, a CAA vezetője az ATW Online-nek teljesen elfogadhatatlannak nevezte, az ittas és erőszakos emberek viselkedését egy járaton, mivel ezzel nem csak másokat zavarnak, vagy idegesítenek fel, de a repülés biztonságát is veszélyeztetik. Szerinte bűncselekménynek kellene nyilvánítani ezeket az eseteket és az utasoknak tisztában kellene lennie azzal, hogy a „törvény teljes szigorával” fognak eljárni velük szemben.

A probléma már a légitársaságokat is elkezdte zavarni, a Ryanair is felemelte már szavát ez ellen, azt kérte a repülőterektől, hogy legalább reggel ne szolgáljanak fel alkoholt.

A jelenlegi brit jogszabályok szerint akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az, aki veszélyezteti a repülés biztonságát, emellett ittasságuk és erőszakoskodásuk miatt is felelősségre vonhatóak.