A Debrecen – Isztambul útvonalra, utasszállító járat üzemeltetésére nyújtott be kérelmet egy légitársaság a Közlekedési Hatósághoz.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium alá tartozó Közlekedési Hatóság közleménye arról ad tájékoztatást, hogy a Magyarország és Törökország közötti kétoldalú légiközlekedési megállapodás alapján fennálló,
kihasználatlan légiközlekedési jog iránti kérelem érkezett be a hatósághoz a Debrecen és Isztambul közötti útvonalra, személyszállítási üzemelésre.

A szeptember 22-én kelt tájékoztatás közzétételétől 30 napos jogvesztő határidőn belül, azaz október 21-ig nyújthat be kérelmet másik légitársaság ugyanezen légiközlekedési jog igénybevétele iránt.

Forrás: Debrecen Airport

A hatóság közlése további részleteket nem tartalmaz a tervezett járatról, illetve azt sem, hogy melyik cég nyújtotta be a kérelmet.

Az eljárás a járatnyitás egyik első, előkészítő lépése olyan útvonalak és országok esetén, ahol ezt kétoldalú légiközlekedési megállapodás szabályozza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Isztambulban két nagy,  utasforgalmat bonyolító repülőtér üzemel, az európai oldalon működik a néhány éve megnyílt óriásreptér (IST), amely a régi Atatürk szerepét átvéve a Turkish Airlines gyűjtő-elosztó központja. A város ázsiai oldalán pedig a döntően fapados forgalmat kiszolgáló Sabiha Gökçen (SAW) található.