Észak-Korea rakétatesztjei miatt a Singapore Airlines kénytelen újratervezni néhány, a régión keresztül vezető útvonalát a repülés biztonsága érdekében.

Fotó: Boeing

Észak-Korea fölött eddig sem volt sűrű a gépforgalom, gyakorlatilag csak a saját belföldi járataik, illetve egyes kínai légicégek használták a légteret. Kim Dzsong Un által vezetett, elszigetelt diktatúra azonban az elmúlt időben több interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét is végrehajtotta, amelyek már nem csak az ország légterére jelentenek veszélyt.

Az ötcsillagos légitársaság a többi közt a Szingapúr és Los Angeles közti járatát is kénytelen más útvonalon repültetni. Mivel pontos útvonal még nincs, azt sem tudni, hogy mennyivel lesz hosszabb a repülési idő, vagy a távolság.

A Singapore Airlines azok után döntött az útvonalterv módosításáról, hogy pár napja a legutóbbi rakéta tesztjénél a Cathay Pacific 893-as, San Franciscóból Hongkongba tartó járatán egy utas saját szemével látta a légtérbe visszatérő rakétát, amely később Japán mellett az óceánba csapódott. A rakétát a hajózó személyzet is látta és azonnal értesítették erről a légiforgalmi szolgálatot.

Bár Észak-Koreának a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) tagjaként előre be kellene jelentenie a légiközlekedésre veszélyt jelentő tevékenységet, a valósában ennek nem különösebben tesz eleget, így viszont a légitársaságok sem tudnak felkészülni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az EASA szeptemberben adott ki az ajánlást, amelyben nem javasolta az Észak-Korea feletti repülést egyetlen repülési magasságon sem.