Az Abu Dhabi bázisú Etihad Airways tovább terjeszkedne Európában. A tervek között így most felbukkant a montenegrói nemzeti légitársaság, a Montenegro Airlines neve is mint lehetséges stratégiai partner.

A Montenegro Airlines repülőgépei időnként Ferihegyen is megfordulnak. (Fotó: Szalmási Szabolcs - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Montenegro Airlines repülőgépei időnként Ferihegyen is megfordulnak. (Fotó: Szalmási Szabolcs – AIRportal.hu)

Az EX-YU Aviation hírportál információi alapján az Etihad Airways vezérigazgatója, James Hogan, valamint a balkáni állam külügyminisztere, Igor Lukšić már személyesen is találkoztak Abu Dhabiban, hogy a két cég együttműködéséről tárgyaljanak.

A vásárlási szándék nem véletlen, hiszen a montenegrói kormány éppen ebben az évben kívánja ismét privatizálni a jelentős anyagi veszteségek mellett működő légitársaságot. Az Etihad Airways így a közeljövőben elküldi saját delegációját a cég podgoricai bázisára, ahol hosszasan fogják tanulmányozni a vállalat működését.

2014 tavaszán, a montenegrói országgyűlés számolt be először terveiről, mely szerint a hazai vállalatot ismét magánkézbe kívánják juttatni, miután a 2011-ben kezdeményezett eladása a cégnek sikertelennek bizonyult. A mostani privatizációról korábban felmerült hírek szerint egy nyilvános pályázat meghirdetésével próbálnak új tulajdonost találni a Montenegro Airlinesnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Etihad Airways egyik különleges festést viselő Airbus A330-as repülőgépe a müncheni repülőtéren. (Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Etihad Airways egyik különleges festést viselő Airbus A330-as repülőgépe a müncheni repülőtéren.
(Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)


Noha az Etihad Airways már 3 éve is érdeklődött a cég részvényei iránt, a tender kiírásakor csupán a dokumentációt vásárolták meg az ügylettel kapcsolatban, ám ajánlatot végül nem tettek.

A Perzsa-öböl menti légitársaság európai „bevásárlókörútja” így tovább folytatódik, így a tavaly nyáron elinduló Air Serbia üzemeltetési jogának, valamint a svájci Darwin légitársaság 33%-ának megszerzése után hamarosan egyezségre juthatnak a felek az olasz Alitalia képviselőivel is, mely céget szintén egy több millió eurós befektetéssel erősítené az Etihad Airways.

Ezek mellé már valószínű, hogy csupán idő kérdése a montenegrói ügylet hivatalos bejelentése. Egyes sajtóértesülések szerint az Etihad ennél jóval messzebbre tekint és már a bosnyák nemzeti légitársaságot, a B&H-t is figyelik, mint lehetséges jövőbeli partner.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!