Helsinki, az A350XWB július végén kezdődött útvonal teljesítő próbáinak utolsó, de korántsem jelentéktelen állomása. A finn fővárosból működik ugyanis az a oneworld-tag légitársaság, amely Európában elsőként fogja üzembe állítani az Airbus legújabb szélestörzsű típusát. A Finnair, amelyről szó van, tehát mindenképp az egyik legfontosabb ügyfél, az úgynevezett indító légitársaságok egyike, amely hatásosan a látogatás apropójára időzette a választott kabinkonfiguráció bemutatóját.

A Finnair, mint az A350XWB európai indító légitársasága összesen 11+8 darabot rendelt a 900-as szériából. (Grafika: Airbus via Finnair) | © AIRportal.hu

A Finnair, mint az A350XWB európai indító légitársasága összesen 11+8 darabot rendelt a 900-as szériából. (Grafika: Airbus via Finnair)


Az A350-900XWB-k a flotta négy-hajtóműves A340-300-asainak váltására érkeznek. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Az A350-900XWB-k a flotta négy-hajtóműves A340-300-asainak váltására érkeznek. (Fotó: Airbus)


Finnair A350-900XWB business osztálya. (Forrás: Finnair) | © AIRportal.hu

Finnair A350-900XWB business osztálya.
(Forrás: Finnair)


A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az A350-esekre szánt Zodiac gyártmányú turista ülések. (Fotó: Finnair) | © AIRportal.hu

Az A350-esekre szánt Zodiac gyártmányú turista ülések. (Fotó: Finnair)


A business ülés közelebbről. (Fotó: Finnair) | © AIRportal.hu

A business ülés közelebbről. (Fotó: Finnair)


A legelső A350XWB üzemeltető a Qatar Airways lesz, amely várhatóan még az idén átveszi első gépét. A katari légitársaság azonban hivatalosan még nem ismertette a típus kabinkonfigurációját. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A legelső A350XWB üzemeltető a Qatar Airways lesz, amely várhatóan még az idén átveszi első gépét. A katari légitársaság azonban hivatalosan még nem ismertette a típus kabinkonfigurációját. (Fotó: Airbus)

Nem is választhatott volna jobb időpontot leendő A350-eseinek kabinbemutatójára a Finnair, mint amikor éppen a bázisán, a Helsinki nemzetközi repülőtéren vendégeskedik a berepülő flotta egyik prototípusa (MSN5), és a világ, de legalábbis a légiközlekedéssel foglalkozók szép számmal ide fókuszálják tekintetüket.

Mindemellett van egy másik praktikus szempont is, mivel a Finnair a jövő évben már szolgálatba szeretné állítani a típust, nem árt tehát, ha megvannak a végleges dokumentációk és kivitelezési tervek a kabint illetően, amelyeket átadhatnak az Airbus illetékesei számára, és amelyek alapján kezdetét veheti a gyártósorról legördült vadonatúj A350-esek fedélzetének kiépítése, a légitársaság igényei szerinti berendezése.

A gyári katalógus szerint az A350-900XWB, amelyet a háromtagú A350-es családból elsőként vezet be az Airbus, 315 utas szállítására alkalmas, hagyományos elrendezésben. Nos, úgy néz ki, hogy a finnek ennél is kényelmesebb kabint álmodtak, mivel gépeik három-osztályos kivitelben összesen 297 utast lesznek képesek fedélzetükre venni, amelyből 46-an foglalhatnak helyet a legmagasabb, üzleti komfortzónában.

A Távol-Keleten kezdenek a finn A350-esek

A tervezést a Finnair arra a dSign Vertti Kivi & Co stúdióra bízta, amelynek nevéhez a Finnair nemrég átadott helsinki prémium várója is kötődik. A koncepció alaptétele szerint a flotta A350-esei tágas és világos belsővel, kényelmesen elrendezett ülésekkel várják az utazókat minden osztályon. A kellemes hangulatról a változtatható színű és fényerősségű LED világítás, míg a korszerű info-kommunikációról Wi-Fi internet-rendszer gondoskodik.

A business osztályra, ahol az ülések 1-2-1-es elrendezést követnek a Zodiac Cirrus III terméke kerül, amely a mai elvárásoknak megfelelően teljesen sík felületű ággyá alakítható. A fedélzeti szórakoztató rendszert itt 16″-os monitorok közvetítik, miközben elektromos-, és USB csatlakozó aljzat is segítségére van az utas hordozható eszközeinek töltésére.

A turista osztály elülső részében 43 Economy Comfort férőhely lesz, és a fennmaradó 208 ülés Economy Classként érhető el. Mindkettő zónában 11″-os, háttámlába épített monitor közvetíti a szórakoztató rendszer tartalmait, és USB-csatlakozó is jár. A Zodiac Z300 ülések szokásos 3-3-3 elosztásúak, a prémium turistán természetesen nagyobb lábtérrel.

A Finnair elképzelései szerint az A350-900XWB, amelyből összesen 11 darabra van végleges és nyolcra opciós rendelés 2015 második felében áll szolgálatba, elsőként az útvonalhálózat távol-keleti célpontjaira, mint Sanghaj, Bangkok és Peking, valamint 2016-tól már Hong Kong és Szingapúr is bekerül a típussal teljesített útvonalak kitüntetett körébe.

A fixen lefoglalt tizenegy gép szállításai az Airbus-szal kötött megállapodás szerint 2017-ben zárulhatnak. Amennyiben persze a légitársaság további A350-esekre is igényt formál, és lehívja opciós rendelését ezidő után is folytatódhatnak a szállítások.

Az A350-esek megjelenése egyben búcsút is rejt a géppark egy másik típusára, a négy-hajtóműves A340-300-asra nézve, a légitársaság fokozatosan megválik majd ettől, a mára már kevésbe költséghatékony Airbusától, amelyből még hét darab működik a hosszú távú járatokon két osztályos fedélzettel. A flotta másik szélestörzsűje, az A330-300-as pedig marad továbbra is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!