Az európai átlagot meghaladó mértékben emelkedett az utasforgalom a nagy közép-európai repülőtereken, Bécsben, Varsóban és Budapesten is kétszámjegyű volt a bővülés.

A Budapest Airport korábban már közölte a ferihegyi utasforgalmi adatokat, ezek szerint 14,86 millió utas volt, 13,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Szétnéztünk a régióban, hogy a többi nagy repülőtér milyen adatokat produkált.

Forrás: Vienna Airport

Abszolút számokban továbbra is Bécs-Schwechat a legnagyobb, és ezt a pozícióját semmi sem fenyegeti. A repülőtér honlapján közzétett adatok szerint a forgalom pár tízezerrel meghaladta a 27 milliót, amely 10,8 százalékos növekedésnek felel meg, ebből 6,6 millió volt az átszálló utas. A legnépszerűbb célállomás London volt tavaly, 682 ezren repültek az Egyesült Királyság fővárosába, a hosszú távú járatok közül pedig a bangkoki, 166 ezer utassal.

A második helyre a varsói Chopin repülőtér futott be az abszolút számokat nézve, amely összesen 17,75 millió utast kezelt tavaly, 12,7 százalékkal többet, mint 2017-ben. További részleteket az üzemeltető egyelőre nem közölt.

Forrás: Chopin Airport Facebook

Prágában 16,7 millió utas fordult meg a múlt évben, ez 9 százalékos növekedésnek felel meg, ez volt a legalacsonyabb bővülési ütem a régió nagyobb repülőterei között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bécset, Budapestet és Prágát (valamint vélhetően Varsót is) egy dolog összeköti: mindegyik repülőtérről Londonba utaztak a legtöbben, bár az abszolút számokban nagyobb eltérések látszanak. Amíg Bécsből mintegy 600 ezer, addig Prágából 1,3 millió utas repült Londonba, amelyet sorrendben Párizs (828 ezer) és Moszkva (823 ezer) követ.

Fotó: Prague Airport

Az egyik legnagyobb forgalombővülés azonban a Prága és Budapest közötti útvonalon volt, 82,3 százalékkal, 90 ezerrel nőtt az utasok száma, köszönhetően a Ryanair új járatának.

A tágabb régió kisebb repterein is szép bővülés volt tapasztalható: Pozsonyban 18 százalékkal 2,2 millióra nőtt az utasforgalom, Belgrád volt a legforgalmasabb 5,3 millió utassal (+5,6 százalék), Zágrábban pedig 3,3 millióan fordultak meg (+7,9 százalék).

Tőlünk kicsit keletebbre, Bukarest-Otopeni repülőtéren 13,8 millió utast kezeltek, ami 7,9 százalékos bővülésnek felel meg, Szófiában bár fele ennyi, 7 millió utas volt, a bővülés így is elmaradt a bukarestitől, 7,3 százalékkal fordult meg több utas a bolgár főváros repülőterén, mint egy évvel korábban.