Újra felbukkant a két líbiai légitársaság egyesítésének ügye, amely már évek óta késik, elsősorban az országban lezajlott polgárháború és rezsimváltás miatt. Most úgy tűnik, hogy az év végére pont kerülhet a folyamat végére és befejeződhet a Libyan Airlines és az Afriqiyah összeolvadása.

Mindkét légifuvarozó állami tulajdonú és a Libyan African Aviation Holding Company (LAAHC) leányvállalatként üzemel, amely holding négy állami vállalat tulajdona. Az összeolvadással megindulhatna a létrejövő egyetlen nemzeti légitársaság átstrukturálása és felfejlesztése.

Jelenleg mindkét vállalat a polgárháború óta igen szűkös keretek között működik, olyannyira, hogy az európai járatokat csupán wet-lease alapon bérelt repülőgépekkel és személyzettel üzemeltethetik, köszönhetően a líbiai pilóták továbbképzési hiányosságai miatt. Így például a Nouvelair tunéziai légifuvarozó repülőgépei is közlekednek Libyan járatszámmal a Tripoliból Madridba, Máltára, Londonba és Manchesterbe tartó járatokon.

Februárban rövid időre felfüggesztette az európai járatokat a nemzeti légügyi hatóság, miután egy Nouvelair színeiben szolgáló repülőgéppel a Libyan Airlines járatának teljesítése közben megszakadt a kapcsolat a légiforgalmi irányítók és a gép között. A kivizsgálást követően március első hetében újraindulhattak az útvonalak.


A Libyan Airlines jelenleg az útvonalhálózat kiterjesztését vette fontolóra, amely többek közt Lagos, Kartúm és Johannesburg felé irányuló járatok nyitását hozná magával, valamint Kínába közlekedő útvonal nyitása is tervezési fázisban van. Az Afriqiyah, amelyet Moammer Kadhafi alapított, hogy afrikai kontinensen belüli járatokat szolgáljon ki, szintén újraépítés és fejlesztés alatt áll, hiszen a korábbi regionális és belföldi szerep helyett szélesebb körű nemzetközi légitársaságként kívánja működését folytatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jelenlegi két flotta összekapcsolásával egy három Airbus A319-100-ból, tizennégy A320-200-ból, öt A330-200-ból, két ATR 42-500-ból és hét Bombardier CRJ-900-ból álló géppark állhat majd az új, immáron egyetlen líbiai nemzeti légitársaság szolgálatára.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!