Kicsit megkésve de még talán időben álljunk meg egy pillanatra és morzsoljunk el egy könnycseppet eme jelentős esemény évfordulójának napjaiban! 1985. június 15-én – negyed százada – járt először Magyarországon Boeing 747 Jumbo. A jeles évforduló alkalmából keressük azokat a spottereket (fotósokat) akiknek van saját készítésű, vagy archivált fotója az eseményről.

Az első 747-100-as 1970-ben a Pan Am színeiben állt szolgálatba a New York – London útvonalon, tehát viszonylag sokat kellett várni az első Jumbo ferihegyi látogatására. Az utána következő 15 évégi, a Cargolux B-747-400F heti néhány alkalmas menetrendszerinti teherjáratának beindulásáig is elég ritkán, évi 6-8-10 alkalommal érkeztek ilyen típusú gépek Budapestre.

Még ritkább eseménynek számítottak amikor egyszerre 2 vagy 3 is állt belőlük a ferihegyi betonon. Az első ilyen alkalom 1989. július 11.-én volt, amikor egyszerre volt Ferihegyen egy El Al és egy Pan Am Boeing 747-200-as. Másik ilyen mérföldkő az 1996-os EBESZ konferencia volt, amikor a két amerikai légierős „Air Force One” társaságában a kazahsztáni elnök 747SP-je is Ferihegyen tartózkodott. (Azóta egyszer fordult elő ilyen, amikor 2001. novemberben és decemberben naponta ingáztak Memphis és Budapest között az Atlas Air gépei zalaegerszegi Flextronix által gyártott X-box konzolokért, és egy alkalommal megesett, hogy 3 gép ált az apronon (15, 18, B5)

Az első Ferihegyre látogató Boeing 747-es a Lufthansa D-ABYP lajstromjelű gépe volt. Egy kölni autókereskedő cég szerencsés alkalmazottait hozta szombat délelőtt Frankfurtból. A gépet az akkor felújítás alatt álló 31L küszöbéhez állították. Több újság és a TV is beharangozta az eseményt, úgyhogy sok százan mentek ki a teraszra, hogy megnézzék az óriásgép első magyarországi látogatását.

Néhány fotó az eseményről:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fotók készítője ismeretlen, a képek Bal gyűjteményéből származnak.

Az évforduló alkalmából ebben a topikban szívesen látnánk minél több 747-esről, Ferihegyen készült fotót, legyen az régebbi fotó vagy akár a mai tankolós ACG Cargo 744F-ről készült kép. Várjuk a minél szebb, kreatívabb vagy a számotokra legkedvesebb fotókat, hogy ezzel tisztelegjünk a minden idők -talán- legnagyszerűbb repülőgép-típusának első ferihegyi látogatása előtt!

Mészáros Balázs, Samu Ádám

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!