A Henley Passport Index minden évben rangsorolja az államok útleveit annak alapján, hogy hány helyre biztosítanak belépést előzetes vízumigénylés nélkül vagy elektronikus utazási engedéllyel. Vajon hol áll a listán Magyarország?

A magyar útlevéllel a Henley indexe alapján 178 országba utazhatunk előzetes vízum nélkül (forrás: pixabay)

Egy másik indexszámról, az Arton Capital Passport Indexről korábban már írtunk: ezen Magyarország az előkelő 5. helyet foglalta el 2018 végén, jelenleg pedig a 6. helyen szerepel.

A Henley Passport Indexnek azonban teljesen más a rangsora: itt például az első helyen Japán és Szingapúr útlevele áll, amelyek 189 helyszínre biztosítanak előzetes vízumigénylés nélküli belépést. 

Magyar útlevéllel a Henley indexe alapján 178 helyszínre léphetünk be előzetes vízumigénylés nélkül, ezzel országunk éppen lecsúszott a top 10-ről, a 11. helyre.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy csupán tíz olyan ország létezik, amelynek az útlevele erősebb Magyarországénál: az első tíz helyezésen összesen 31 állam osztozik, ebből 24 európai. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teljes rangsor a 2019. július 1-i állapot szerint

Forrás: Henley Passport Index

De minek köszönhető az, hogy a két indexnek különbözik a rangsora?

Ez elsősorban annak a következménye, hogy különbözik a két indexszám módszertana: míg az Arton 193 ENSZ-tagot és 6 közigazgatási területet (Taiwan, Makaó, Hongkong, Koszovó, palesztin területek és Vatikán) vesz számításba, addig a Henley szélesebb definíciót használ, 227 egyedi helyszínt különböztet meg, ahová útlevéllel be lehet lépni.

Így bár Új-Kaledónia, a Cook-szigetek vagy Curacao nem önálló országok, a Henley mégis számításba veszi őket indexszámában, az Arton viszont nem. 

Az Arton ezen kívül azt is rangsorolja, hogy adott országba hány országból lehet belépni vízumigénylés nélkül vagy érkezéskor kiváltott vízummal.

Magyarország itt már nem szerepel a lista élén: több Európai országgal együtt az 51. helyet foglalja el, mivel 93 országból tudnak előzetes vízumigénylés nélkül belépni Magyarországra.

Bármelyik listát is nézzük, megállapítható, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az utazásunknál 178 helyszín esetében a határok könnyen átléphetők.