Utazás előtt nem árt informálódni arról, hogy mennyibe kerül a tömegközlekedés az adott úti célon. Egy kutatás most felfedte, hogy mely városokban a legolcsóbb, illetve a legdrágább egy tömegközlekedési jegy. 

A turisták körében népszerű közlekedési forma a buszozás, villamosozás vagy metrózás, hiszen jóval olcsóbb a taxinál. A tömegközlekedési árak általában az adott ország életszínvonalához vannak igazítva, így hatalmas különbségek mutatkoznak az egyes országok között. 

A Taxi2Airport nevű utazási platform 80 nagyváros tömegközlekedési árait vizsgálta. A kutatás során a Price of Travel utazási költségekkel foglalkozó weboldal is segítségükre volt, az összevetés izgalmas tényeket tárt fel a tömegközlekedésről.

A vizsgált városokban a busz, a villamos és a metró a legnépszerűbb tömegközlekedési forma, az egyirányú tömegközlekedési jegy átlagosan 1 euró 68 centbe kerül globális szinten. 

Az alábbi térképen egy skála szerint láthatjuk a tömegközlekedési árakat (forrás: Taxi2Airport)

Afrikában a legolcsóbb a tömegközlekedés, ahol egy jegy átlagosan 0,28 euróba kerül. Ezzel szemben Ausztráliában és Új-Zélandon majdnem tízszer többet, 2,74 eurót kell fizetni egy jegyért. Összesítve Dél-Amerikában 0,75 euróba, Ázsiában pedig 1,37 euróba kerül a tömegközlekedési jegy. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Európa nagyvárosaiban 2,74 eurós átlagárral számolhatunk, amely körülbelül 911 forintnak felel meg, a budapesti 350 forintos vonaljegy így jóval az átlag alatt van, Észak- és Nyugat-Európa tömegközlekedési árai viszont növelik az átlagot.

Koppenhágában a legdrágább a tömegközlekedés: az egyirányú jegy akár 13.90 euróba is kerülhet.

A kutatás során világnyelvek szerint is csoportosították az országokat, amelynek során kiderült, hogy angol nyelvű országokban átlagosan 2,22 euróba, a spanyol nyelvű országokban 0,72 euróba, míg a mandarin (kínai) nyelvű országokban 0,70 euróba kerül a tömegközlekedési jegy. 

A részletes kutatás itt tekinthető meg.