Szeptember 6-án és 7-én ismét megrendezik az ausztriai Zeltweg légibázisán a nagyszabású Airpower repülőnapot. Az eseményen ez alkalommal számos újdonság debütál a nemzetközi közönség előtt, de helyet kapnak az oldtimer katonai repülőgépek is.

Illusztráció, osztrák Eurofighter Typhoon (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Mivel a régió egyik legnagyobb, kétévente megrendezett repülőnapja az Airpower, így főként a környező országok hadseregei és bemutatócsapatai jutnak szerephez, de Európa távolabbi részéről is érkeznek repülőgépek.

Itt debütál a nemzetközi közönség előtt Olaszország egyik első Lockheed Martin F-35A Lightning II ötödik generációs vadászbombázója, a Német Légierő (Luftwaffe) pedig a házigazda osztrákok mellett oroszlánrészt vállalt a felhozatal színesítésében.

Bár a dinamikus programban az ország szigorú belső szabályozásai miatt csak az NH90 szállítóhelikopter vesz részt, a látogatók statikus bemutatón tekinthetnek meg a Luftwaffe kötelékéből olyan ritkaságnak számító gépeket, mint a Lockheed P-3C Orion tengerészeti járőr és tengeralattjáró-vadász, vagy a kontinens utolsó Panavia PA-200 vadászainak egyikét.

Az oldtimerek között egyértelműen a svéd légierő Saab J-35 Drakenje lesz a legfontosabb látnivaló, mivel a legnevesebb nemzetközi eseményeken kívül ritkán látható Svédországon kívül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rendszerben álló, tényleges hadi alkalmazású gépek mellett a bemutatócsapatok kedvelői sem maradnak szórakozás nélkül, többek között bemutatkozik az osztrák székhelyű Red Bull Aerobatic Triple és Flying Bulls formációk mellett az olasz Frecce Tricolori és a horvát Krila Oluje is.

Helyszín: Zeltwegi katonai repülőtér, Flatschacher Str., 8740, Zeltweg, Ausztria

Jegyár: a belépés mindenki számára ingyenes, kocsival érkezőknek fizetős parkoló áll rendelkezésre

Földi programok: gazdag statikus bemutató több légierő gépeiből, gyerekeknek elkülönített játszótér

Légi programok: a teljes napot kitöltő dinamikus bemutatók

Időpont: 2019. szeptember 6-7.

Eljutás: Magyarország felől az A9 vagy S6 autópályákon, ezt követően az S36-os autóút spielbergi kijáratától az L545 számú főúton

Parkolás: a zeltwegi légibázis közvetlen közelében (fizetős)

A résztvevők listája itt érhető el.

Parkolási térkép az Airpower’19 eseményhez

Forrás: Airpower’19

Sematikus rendezvénytérkép a helyszínről

Forrás: AIrpower’19