A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közleményben jelentette be, hogy újra 1-es biztonsági kategóriába helyezte Szerbiát, amellyel megnyílhat a lehetőség déli szomszédunk és az Egyesült Államok közötti járatok üzemeltetésére. Az ország 2006-ban került leminősítésre, azonban az azóta történt fejlesztéseknek köszönhetően az FAA újra megkezdhette a felminősítési procedúrát és vizsgálatokat.

Az 1-es kategóriába való minősítés azt jelenti, hogy az ország teljesíti az elvárt nemzetközi és amerikai légügyi előírásokat, valamint rendelkezik megfelelő infrastruktúrával is ahhoz, hogy biztosítsa az előírt nemzetközi repülésbiztonsági felügyeletet. A hivatal egy márciusi állásfoglalása szerint Szerbia teljesítette az elvárások többségét, azonban olyan területen volt szükség fejlesztésre, mint a pilótaképzést érintő szabályozások.

A legjobb biztonsági kategóriában való szereplés esetén az adott ország légitársaságai a közvetlen USA-ba tartó járatok kezdeményezése mellett az észak-amerikai ország légitársaságaival codeshare megállapodásokat is köthet. Ahhoz, hogy a kategóriabeli besorolást meg is tarthassák az országok, a mindenkori Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által hozott előírásokat figyelembe kell tartani és azokhoz igazodni.

Az Air Serbia ATR 72-es repülőgépe a Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air Serbia ATR 72-es repülőgépe a Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


A szerb felminősítés a következő években válhat igazán fontossá, amikor is a megújult nemzeti légitársaság, az Air Serbia tengerentúli járatokkal kívánja bővíteni útvonalhálózatát. A vállalat illetékeseinek elmondása alapján 2015 végétől már elindulhat az első, Belgrád-Chicago útvonal, amelyet Airbus A330 szélestörzsű repülőgéppel kívánnak üzemeltetni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!