Megszerezte az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyét az Aviation Partners Boeing (APB) legújabb, a Next Generation típuscsalád 737-800-as szériájára fejlesztett kettős tollazatú szárnyvége, amelynek első alkalmazója a United Airlines lesz.

Több mint öt éves fejlesztési programjának gyümölcsét ünnepelhette az Aviation Partners Boeing (APB), amely a tanúsító eljárást, valamint a berepüléseket elvégezve és sikeresen teljesítve megkapta az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyeit ahhoz az új szárnyvéghez, amelyet a Next Generation (NG) családból elsőként a 737-800-as Boeing típusra készítettek.

A szárnyvégekre specializált APB az indító légitársasággal, a United Airlines-szal karöltve tavaly nyáron látott neki a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges berepülési programnak. Az első kettős tollazatú szárnyvéggel ellátott Boeing 737-800-as (N37277) július 16-án emelkedett levegőbe.

Az APB Split Scimitar Winglet terméke a teljes ma rendelhető Next Generation típuscsalád számára, sőt az ezeken alapuló BBJ (Boeing Business Jets) magángép modelleken is elérhető lesz, ezért a gyáriak hamarosan neki is látnak a soron következő berepülési programnak, amelyet a 737-900ER típuson fognak végezni, ugyancsak a United Airlines együttműködésében. Eredmény, az FAA engedély megszerzésének formájában ez esetben késő júliusra várható.


Mindeközben a 800-as szériára még hátra van az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jóváhagyása is, de az európaiak bizonyára nem gördítenek majd nagy akadályt ennek a hasznos kiegészítőnek elébe, amely a 737NG típusokon összességében 7%-kal képes növelni az üzemanyag takarékosságot. Ha már Európa, akkor feltétlen érdemes megemlíteni, hogy az öreg kontinensen a TUI Travel PLC gépein fog elsőként megjelenni ez a winglet típus.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az APB kettős tollazatú szárnyvége a vállalat történetének eddigi legsikeresebb program indítása. A tavalyi start óta ugyanis a végleges és opciós rendelésekkel együtt már most 1461 wingletnél tartanak a listák, de nem szabad megfeledkezni a cég számára nagy sikert hozott, a Boeing 737-eseken manapság látható Blended Wingletekről sem, amelyekből az elmúlt tíz év során több mint 7000 darabot értékesítettek. Ezekből mintegy 100 ország 200 légitársaságánál jelenleg 5300 szeli az eget.

A cég számításai szerint ezekkel 4.1 milliárd gallon kerozin megtakarításhoz segítették az üzemeltetőket, amely nem mellesleg a környezetvédelemben is jelentős mértékű, 43 millió tonna szén-dioxid kibocsátástól óvta meg a Föld légkörét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!