Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság szigorítja az elektronikai eszközök magán célú használatát a pilótafülkében. Egy újonnan közzétett FAA javaslat alapján a pilóták nem használhatják repülés közben saját laptopjukat és más elektronikai eszközeiket sem. – írja az AVweb.com

A szabályozás, mely megfelel a tavaly elfogadott jogszabályoknak egy 2009-es incidens kapcsán került előtérbe, amikor a pilóták 150 mérfölddel túlrepültek a célállomáson, mivel éppen a laptopjukat használták.

A javaslat értelmében a hordozható számítógépek csak közvetlenül a repülőgép üzemeltetéséhez szükséges tevékenységekre, valamint vészhelyzeti, biztonsági illetve céges kommunikációra használhatók. Az FAA március 18-áig fogad megjegyzéseket a javaslattal kapcsolatban.

Jelenleg az 1981-ben elfogadott “steril cockpit szabály” van érvényben, mely kimondja hogy tilos a személyzetnek bármilyen személyes elektronikai eszköz használata gurulás, felszállás, landolás illetve bármilyen 10.000 láb alatti magasságon végrehajtott repülési művelet közben. Megengedi viszont mindezeket utazó magasságon.

Az új javaslat célja “biztosítani, hogy a repülés szempontjából szükségtelen tevékenységek ne tereljék el a pilóták figyelmét a feladataikról, valamint hogy fenntartsák a koncentrációt minden helyzetben.” – nyilatkozta az FAA.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!