A KLM a héten jelentette be, hogy fizetőssé teszi a feladott csomagot a turista osztályon utazóknak. Azoknak az utasoknak, akik 2013. április 22. után foglalnak a KLM valamelyik Európán belüli járatára – a fapados légitársaságok modelljéhez hasonlóan – külön díjat számítanak fel a feladott poggyászért.

A feladott poggyász után fizetendő díj internetes előre fizetéssel 15 euró lesz egy irányba, de ha valaki csak a repülőtéren a check-in-nél eszmél az új rendszerre, mindjárt 30 eurót kell kicsengetnie. Az utasok összesen 12 kg kézipoggyászt viszont továbbra is magukkal vihetnek a fedélzetre, amely egy kabinméretű táskát plusz egy darab egyéb táskát (pl. retikül, fényképezőgép, notebook táska, stb.) jelenthet.

A feladott poggyász továbbra is ingyenes marad a teljes árú flexibilis jeggyel (B vagy Y class), a BlueBiz vállalati számlával rendelkező utazóknak és a KLM Flying Blue loyalty programjába belépett utasoknak. Egyelőre utóbbi esetnél elegendő az alap szintű Ivory szint is, azaz egy ingyenes regisztrációval és néhány adat megadásával el lehet kerülni a fapados-stílusú lehúzást.


Természetesen a KLM hosszú távú járataira átszálló utasoknak sem kell csomagdíjat fizetni az európán belüli szektorokért, valamint a Fehéroroszországba, Grúziába, Olaszországba, Oroszországba, Törökországba és Ukrajnába utazóknak és az onnan induló járatok utasainak is marad ingyenes a csomagfeladás.

A nagy európai légitársaságok közül pl. a német Lufthansa csak a Germanwings fapados leányvállalat, az Air France pedig a HOP! regionális társaság által repült járatai esetében állt át a fapadosokhoz hasonló „menüs” módszerre, a KLM ezt most a saját és majdnem teljes európai járathálózatán megteszi.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A „marketingduma” tekintetében a KLM a fapadosoktól jól megtanulta a leckét, azaz a még olcsóbb jegyek ígéretével és a „miért fizetnél olyanért, amit nem veszel igénybe” szlogennel próbálják bevezetni az új „szolgáltatást”. A nagy kérdés, hogy ki lesz a következő és, hogy ezek után mi fogja majd megkülönböztetni a normális repülést a fapadtól?

A KLM Boeing 737-es repülőgépe Ferihegyen. Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!