Harminckilenc gépes megrendeléssel nyitotta az idei Farnborough légi szalon negyedik napját az Airbus. A megrendelők között van a libanoni Middle East Airlines, az orosz UTAir és a brazíliai székhelyű Synergy Aerospace.

A mai nap első Airbus megrendelése a nemrég SkyTeam légiszövetségi taggá vált Middle East Airlines-hoz (MEA) kötődik, amely 10 darab vadonatúj Airbus A320neo típuscsaládba tartozó utasszállító repülőgépre írt alá vásárlási szándéknyilatkozatot.

A 8 gépes opciót is tartalmazó szerződés értelmében a libanoniak 5 darab A320neo-ra és 5 darab hosszított törzsű A321neo-ra tartanak igényt. A hajtóműválasztást későbbi időpontra ígérte a légitársaság.

Noha a MEA személyében új Neo-üzemeltetőt szerezhet az Airbus a légitársaságnál nem ismeretlenek az Airbus típusai, hiszen flottájukban négy darab szélestörzsű A330-200-as, ugyancsak négy darab A321-as és kilenc darab A320-as teljesít szolgálatot.

Mohamed El Hout, a Middle East Airlines vezérigazgatója üdvözölte az A320neo gépek beszerzését, amellyel folytatni tudják profitnövelő terjeszkedési terveiket és nem utolsó sorban kimagasló szolgáltatást tudnak nyújtani utasaik számára.
A MEA vezetője külön kiemelte, hogy mindebben komoly segítségükre lesznek a típus nagyszerű üzemeltetési mutatói.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mai nap második Airbus megrendelője az orosz UTAir, amely 20 darab A321-esre írt alá vásárlási szerződést. Az Airbusnak ez az eddigi legnagyobb, a típusra szóló egyösszegű megrendelése a régióból. Az 1967-ben alapított légitársaság ráadásul most először rendel Airbus gyártmányú repülőgépet.

Miután az UTAir véglegesített megrendelést tett, a gépek technikai jellemzőiről is többet tudni: az A321-esek fedélzetei egyosztályos elrendezésűek lesznek, összesen 220 utast vehetnek majd fedélzetükre.

A 200 gépes, még a klasszikus három-hajtóműves Tupoljev Tu-154M típust is magába foglaló flottával rendelkező légitársaság tervei szerint charter üzletágának továbbfejlesztésére alkalmazza a hosszított törzsű A320-asokat.

Végül, de nem utolsó sorban a Synergy Aerospace jelentett be Airbus A330 megrendelést. A dél-amerikai vállalat 6 darab A330-200-ast és 3 darab teherszállító változatú A330-200F-et rendelt az európai repülőgépgyártól.

Germán Efromovich, a Synergy elnöke kitűnő befektetésnek minősítette az A330-asok beszerzését a típus optimális fogyasztási és üzemeltetési paramétereinek köszönhetően.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!